Emma

Újabb norvég hangképek

2011.01.03. 23:03

Programkereső

A divatos norvég irányzat, a nu jazznek is nevezett előadók újabb csoportja érkezik Pestre: a Sidsel Endresen–Håkon Kornstad Duó, Eivind Aarset együttese, valamint Kjetil Møster zenekara.
Sidsel Endresen
Sidsel Endresen

A Jazzland nevű lemezkiadóhoz és annak vezetőjéhez, Bugge Wesseltofthoz köthető produkciók novemberi Müpa-beli fellépése során ismerhette meg a közönség Håkon Kornstad szaxofonost, aki a Wibutee vezetőjeként tűnt fel, majd sokak számára meglepő módon feloszlatta sikeres zenekarát és szóló projektjére összpontosított. Sidsel Endresen viszont már többször is hipnotizálta énekével a magyar közönséget. 1980-ban vált ismertté, démonikus előadásmódja újraértelmezi az énekhang lehetőségeit. Megannyi felvételt készített az ECM és a Jazzland kiadók számára.

Eivind Aarset gitározását ezúttal a Sonic Codex Orchestra élén élvezhetjük. Aarset éteri gitárja szól Bill Laswell, David Sylvian, Dhafer Youssef és Nils Petter Molvaer zenekaraiban, de sokszínűségét mutatja, hogy olyan zenészekkel is együtt dolgozott, mint Ray Charles, Jon Hassell, Jan Garbarek, Talvin Singh, Paolo Fresu, Marilyn Mazur, Dee Dee Bridgewater és Django Bates. Első lemezét, amelyet zenekarvezetőként jegyzett, a New York Times a Miles Davis utáni kor legjobb elektronikus albumként jellemezte.

A programot a Møster! zárja, amely hasonlóan a másik két zenekarhoz, sok elektronikával fűszerezi produkcióját. A Møster! a szaxofonos Kjetil Møster legújabb kvartettje, melynek kedvéért többéves, sikeres pop-karrierjét függesztette fel, amikor is a világszerte ismert Datarock tagja volt. Møster 2000-ben vált szélesebb körben ismertté, amikor a Molde Jazz Fesztiválon fellépett Chick Coreával. Azóta rengeteg együttes tagja volt (The Core, Zanussi 5, MZN3, Ultralyd, Trondheim Jazz Orchestra with Pat Metheny stb.), több mint 30 lemezen játszik jazz, pop rock és metál műjajokban. A Møster! zenéje a '60-as évek modális jazzén alapul, de egyértelmű Miles Davis '70-es évekbeli elektronikus együtteseinek hatása is. Møster a Konsgsberg Jazzfesztiváltól kapott egy olyan lehetőséget, hogy Norvégia legjobb zenészeiből válogasson együttest maga köré. Ståle Storløkken (Hammond orgona, Moog) a Supersilentből, a Humcrush-ból és Terje Rypdal együtteséből ismert. A basszusgitáros Nikolai Eilertsen Norvégia utóbbi tíz éve legnagyobb rockzenekarának, a BigBang-nek tagja, de Ståle-val együtt játszik az Elephant9-ban is. Kenneth Kapstad dobos nemrég csatlakozott a kultikus Motorpsychóhoz.

Január 8. 20:00 - Trafó
Magasabbrendű inspiráció - Zene Norvégiából

20:00 Sidsel Endresen & Håkon Kornstad duó
21:00 Eivind Aarset Sonic Codex Orchestra
22:15 Møster!