Ervin

A marosszéki Mezőség népzenéje

Programkereső

A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat tizennegyedik lemeze a marosszéki Mezőség népzenéjét mutatja be.
14 marosszeki borito
14 marosszeki borito

Az Orbán Balázs által negyedik székely székként meghatározott Marosszék népessége az idők folyamán a vidék három fő folyóvölgyében, a Maros, a Nyárád és a Kis-Küküllő mentén és azok mellékvölgyeiben telepedett meg. A marosszéki területek benépesítése nagy valószínűséggel még a Székelyföld megszállásának első hullámában (11-12. század) történt, és abban főként a telegdi székelyek csoportjai vettek részt. A 13-14. században kialakult településszerkezet a 16-17. századi háborús pusztítások dacára többségében napjainkig változatlan maradt. Túlnyomórészt magyarlakta vidék máig is, csak a Mezőség felé eső részen, a Maros völgyében és a Nyárád torkolatának a közelében élnek a 17. századtól bevándorolt románok. A tájegység székhelye és fő vásáros központja az egykori szabad királyi város, a fejedelmi Erdély korában is nagy szerepet játszó Székelyvásárhely, azaz Marosvásárhely, amely az 1876. évi közigazgatási átszervezés után indult újra jelentős fejlődésnek. A székelyek néhai "fővárosa" manapság regionális központ, és néhány évtizede olyan mesterségesen felduzzasztott nagyváros, amelyben a két fő etnikum mára fele-fele arányban oszlik meg.

14 marosszeki terkep
14 marosszeki terkep

Mivel a mezőkölpényi zenekar magyaroknak, románoknak és cigányoknak is zenélt, ezen a CD-n is mind a három nép által használt dallamok szerepelnek. A nyitó magyar tánczenei folyamat után a cigányoknak játszott zenék hangzanak fel. A táncrend utolsó részében előtűnnek ugyan cigánydallamok is, a cigány asztali elnevezés azonban nem cigánydallamokat jelöl, hanem a cigány zenészek által asztalnál, táncok szünetében játszott régi magyar keserveseket. A lemezen szerepelnek mind a magyar, mind a román lakodalomban használt dallamok is.

14 marosszeki tracks
14 marosszeki tracks

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.