György

The Showcase Must Go On

2011.01.10. 16:02

Programkereső

A Jazz Showcase-nek folytatódnia kell! Ismét kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikusok állnak színpadra délutánonként két helyszínen, esténként pedig a Fesztivál Színházban hazai és külföldi sztárok fellépéseit élvezhetik az érdeklődők.

A negyedik alkalommal megrendezett Jazz-tehetségbörze kínálata ez alkalommal is izgalmasnak, stilárisan sokszínűnek és magas színvonalúnak ígérkezik. Január 14-én, pénteken kezdetnek a bostoni Berklee College of Music hallgatója, Juhász Márton dobos lép fel, majd a For Notes kvintett kiérlelt latinjazz-fúziója lesz hallható. Egy éles kanyarral aztán máris az Indiai-óceán partjainál találjuk magunkat: a Masala zenekar készít számunkra olyan teakeveréket, melyben az indiai és indonéz zenei ízek az európai harmóniavilág nyújtotta aromákkal vegyülnek. A délutáni program lezárásaként Kertész Erika énekesnő E. K. Avenue-ja muzsikál.

Balogh Roland és Balog Zoltán
Balogh Roland és Balog Zoltán

Szombaton először egy visszatérő énekesnő, Kovács Linda érzékeny, hagyományos alapokon nyugvó, kísérletező duóprodukcióját hallhatjuk Orbán György bőgőssel, majd ez alkalommal nem duóban játszik egy másik újrázó, Mózes Tamara, aki nemcsak énekel, de zongorán kíséri is magát. És maradjunk még az énekesnőknél! Király Martinát állandó gitáros partnere, Rácz Krisztián mellett dob és basszus kíséri. A nap délutáni záróprodukcióját Rozsnyói Péter zongorista szolgáltatja, aki Orbán György bőgős és Mohay András dobos alkotta triójával 2010-ben a Veszprémi Ünnepi Játékokon Chick Corea előzenekaraként lépett fel.

Vasárnap megmutatja az alapvetően klasszikus zenei képzettségű Four Bones harsonakvartett, hogy tagjai a jazzben is felettébb jártasak. Velük Kovács Tamás fog ütőzni. Rafael Mário zongorista, aki saját szerzeményeivel az egyik kiemelkedő előadója volt a 2010-es Showcase-nek, erre a mustrára ritmusszekciója mellé gitárost és vendég énekesnőt invitál. Utánuk kap szerepet a legnépesebb csapattal kiálló Kéknyúl Hammond Band, s általuk az a fajta blues-funk-jazz, amely ma az egyik legnépszerűbb műfaj a fiatalok körében. És mi lesz a Kéknyúlon túl? Nem más, mint a legfiatalabb fellépő, Hodek Dávid triója, melyben Sárik Péter működik közre zongorán, Oláh Péter pedig bőgőn.

Dave Liebman
Dave Liebman

Idén sem volna azonban teljes a Showcase az esti nagykoncertek nélkül, melyek közül a péntekin rég visszavárt gitárosunk, Gadó Gábor francia kvartettje igyekszik tovább tágítani az improvizációs zene értelmezési tartományát. Ebben segítségükre lesz Dave Liebman amerikai szaxofonkolosszus is. Szombaton az említett Balogh Roland gitáros, ikertestvére, Balogh Zoltán zongorista, Horváth Plutó József basszusgitáros és Bordás József dobos, azaz a Finucci Bros Quartet ad koncertet a fúziós jazz világszerte egyik legkeresettebb basszusgitárosával, az amerikai Matthew Garrisonnal.

A vasárnapi záróelőadás Gonda János zongorista-zeneszerző-zenepedagógus egyfajta életműkoncertje lesz, amelynek első felében a magyar jazz egyik legnagyobb tiszteletben álló művésze saját, a jazz és a kortárs zene ötvözetéből formált alapon, erősen improvizatív módon megszólaló darabjait tolmácsolja a hallgatóságnak, majd régi társai, Berkes Balázs bőgős és Kőszegi Imre dobos társaságában játszik modern mainstream jazzkompozíciókat.

JAZZ SHOWCASE
2010. január 14., 15., 16. 17:00
Előcsarnok, Üvegterem
Jazz tehetségbörze

  

2010. január 14. 20:00
Fesztivál Színház
Gadó Gábor French Quartet feat. Dave Liebman

  

2010. január 15. 20:00
Fesztivál Színház
Balogh Roland Finucci Bros Quartet

  

2010. január 16. 20:00
Fesztivál Színház
Gonda János: Vonzások és választások