Csilla, Noémi

Jazz, szimfonikusok és balett a Müpában

2011.01.16. 18:26

Programkereső

A jazz, a szimfonikus zene és a tánc találkozik január 17-én a Művészetek Palotájában. A "randevú" kezdeményezője a Magyar Jazzművészek Társasága.

A két részből álló est első felében a hazai jazz kiválóságai - Fekete-Kovács Kornél (trombita), Babos Gyula (gitár), Oláh Kálmán (zongora), Balázs Elemér (dob), Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés László (szaxofon), ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lantos Zoltán (hegedű) és Horváth Kornél (ütőhangszerek) - játszanak a Kovács László dirigálta Győri Filharmonikus Zenekarral, és Fekete-Kovács, Babos, valamint Oláh egy-egy szerzeményét adják elő.

A nem mindennapi együttműködés először 2009-ben valósult meg az Operaházban, s ebből később egy miniturné is lett. Az Ybl-palotában 2010-ben a jazzt és a táncot társították egymással, így ez határozza meg a hétfői műsor második részét, amelyben hét szerző - az első részben szereplő művészek mellett Kaltenecker Zsolt, Berki Tamás és Borbély Mihály szaxofonos - egy-egy balettre komponált műve hangzik el, ezekre a Magyar Nemzeti Balett fiatal művészei, Venekei Marianna, Bajári Levente és Kerényi Miklós Dávid készítettek koreográfiákat. 

Berki Tamás fotó Jókúti György
Berki Tamás fotó Jókúti György

Berki Tamás az MTI-nek elmondta, a Berki Tamás Banddel 2009-ben megjelent lemeze, a Bika Jam nyitódalát, A bikát adja elő Balázs Elemér, Barcza Horváth József, ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Borbély Mihály társaságában: "A mi előadásunk lesz a kakukktojás, hiszen egyedül erre nem készült táncos koreográfia. Mivel újabb szerzeményeim az improvizációra épülnek, az előadás nyilván annyiban fog eltérni a Berki Tamás Bandtől megszokottól, hogy ahány művész, annyiféle stílusban játszik. Annyi eltérés mindenképpen lesz, hogy gitár helyett zongora van benne, és Balázs Elemér korábban, szinte véletlenül beletett egy dobszólót, amit benne hagytunk" - fejtette ki az énekes, akinek bár nincsenek határozott tervei egy új lemezt illetően, előbb-utóbb azonban "ki fog éhezni" egy albumra, és elkezd számokat írni. Berki elmondta, 2011 novemberében valószínűleg láthatja őt a spanyol főváros közönsége is, mivel novemberben Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulójára a Real Madrid megemlékezést szervez, ahol a Benkó Dixieland Banddel, előreláthatóan a Benkó Sándor által összeállított dixielandmisével lépnek fel.