Alfréd

Csángó Bál tizenötödször

2011.02.02. 10:00

Programkereső

Február 5-én lesz a XV. Csángó Bál a Petőfi Csarnokban.
Fanfara Complexa
Fanfara Complexa

A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. A XV. Csángó Bál a gyermekek táncházával kezdődik a Petőfi Csarnokban, majd a műsorban - a korábbi évekhez hasonlóan - gyimesi, és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra. A bálra számos moldvai magyar faluból, így Csíkfaluból, Klézséből, Külsőrekecsinből, Magyarfaluból, Pusztinából, Somoskáról, Trunkból, Setétpatakáról, Hidegségből, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról, Pürkerecből és Egyházaskozárról érkeznek zenészek, táncosok. A műsor után hajnalig tartó táncház következik.

A műsor ihletője az idén 110 éve született Domokos Pál Péter néprajzkutató, zenetudós és tanár, aki a XX. század első felében kiemelkedő jelentőségű munkát végzett a moldvai magyar kultúra megismertetése érdekében, és az életéről szóló film részleteit is levetítik.

petrás mária
petrás mária

A szervező Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánja felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekszik támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítéseihez. 

  

XV. Csángó Bál, Petőfi Csarnok, Budapest

Részletes program:
DUNA TEREM
:
19.00 Megnyitó
19.10 Hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Csíkfaluból, Klézséből, Külsőrekecsinből, Magyarfaluból, Pusztinából, Somoskáról, Trunkból, Setétpatakáról, Hidegségből, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról, Pürkerecből és Egyházaskozárról. Km.: Berecz András, Legedi László István, Hodorog András, László Erzsébet, Nyisztor Ilona, Mandache Aurel, Paun Ionel, Bruma Ion Milea, Timár Viktor, Tímár János, Antal Tibor, Karácson Lázár, Kicsi Kóta Károly, Petrás Mária, a Bácsi Gyurka Zenekar, a Credo Együttes, a Dresch Quartet, a Fanfara Complexa, a Juhász Családi Zenekar, a Kőketánc Gyerektáncház, a Somos, a Szigony és a Zurgó Együttes. A műsorban részleteket vetítenek a Domokos Pál Péter életéről szóló filmből (rend.:Hanák Gábor)
21.15-04.00 Táncház
SZERET TEREM:
16.30 - 18.15 Kőketánc Gyerektáncház
21.00 Figuli Judit fotókiállításának megnyitója
21.15- 05.00 - Koncertek és táncházak
TÁZLÓ TEREM:
21.00 Petrás Mária keramikus kiállítása