Eleonóra

Snétberger és Gonda a Szövetség díjazottjai

2011.02.05. 17:44

Programkereső

A Magyar Jazz Szövetség február 5-én megválasztotta új elnökségét és a két szakmai életműdíj díjazottjait.
Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc

A Budapest Jazz Clubban tartott közgyűlésen nyilvános jelölés és vita után titkos szavazással döntött a tagság jelenlévő része két díjról, a Szabó Gábor- illetve a Pernye András-díjról. A hetvenes évek világhírű magyar gitárosáról, Szabó Gáborról (1936-1982) elnevezett elismerést zenészek életműdíjaként alapították nem sokkal a Szövetség megalakulása után. Az első díjat 1992-ben Kovács Gyulának posztumusz ítélték oda, ezután kapta meg Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos „Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati, Friedrich Károly, Csepregi Gyula és tavaly Dresch Mihály.

A tagság a híres magyar emigránsról elnevezett díjat első ízben ítélte külföldön élő és dolgozó művésznek, Snétberger Ferenc ugyanis Berlinben él. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy ennek ellenére rendszeresen fellép a legnagyobb magyar színpadokon és fesztiválokon. Utoljára január közepén láthatta őt a közönség, amikor a Felsőöri Roma Zenei Szakkollégium diákjainak ösztöndíjalapjának támogatására tartott a Globális Tudás alapítvány jótékony gálaestet a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Ekkor duóban lépett fel Barcza Horváth József bőgőssel a sokműfajú, változatos gála zárószámában. Ennek a most hallgatókat toborzó és felvételiztető, időszaki bentlakásos zeneiskolának ő a kitalálója és a művészeti vezetője. Snétberger pályáját hosszan lehetne méltatni, egyéni technikáját, stílusát, szerzeményeit, a világzene, vagy még pontosabban a „world jazz" stílusban elért sikereit hosszan lehetne sorolni, mindenesetre a magyar zenének rengeteg elismerést szerzett szerte a világon.

Gonda János
Gonda János

A két díj közül a Pernye András-díj a fiatalabb, eddig kétszer ítélték oda, először Maloschik Róbert, mint a Magyar Rádió szerkesztője vehette át, majd pedig Gyémánt László festőművész. A kiírás szerint olyan személyek kaphatják, akik a jazz ügyét nem zenészként, hanem szervezőként, szerkesztőként, újságíróként, esetleg más művészeti ágak képviselőjeként, vagy egyéb módon segítik, támogatják.

Idén Gonda János, a Szövetség első, egyben tiszteletbeli elnöke kapta. Akik ismerik Gonda korszakalkotó munkásságát, hogy iskola-alapítóként, tanári, ismeretterjesztő, pedagógiai, zenei-közéleti és szerkesztői tevékenységében a hatvanas évek óta azon fáradozik, hogy a (művészi igényű) jazz rangját a klasszikus zenééhez felemelje, nyílván nem csodálkoznak azon, hogy zenészként és a műfaj népszerűsítőjeként is elismerésben részesítette a tagság. Gonda egyébként Berkes és Kőszegi társaságában trióban, valamint szólóban is fellépett a Jazz Showcase zárókoncertjén, a Müpában, január közepén. A díjakat a Szövetség saját rendezésű fesztiváljának, a Magyar Jazz Ünepének első napján, ugyancsak a Budapest jazz Clubban adják át március 25-én.  

Márkus Tibor
Márkus Tibor

A Szövetség közgyűlésén több fontos, szakmai-közéleti témáról is szó volt, továbbá beszélgettek a tagtoborzásról, a fiatalok erőteljesebb bevonásáról - a Szövetségnek most több mint kétszáz tagja van. A közgyűlés végén a díjakhoz hasonóan ugyancsak titkosan megválasztották az elnökséget. A részben megújult vezetőség (Bágyi Balázs, Bori Viktor, Deseő Csaba, Kiss Zoltán, Kollmann Gábor, Schneider Péter) rögtön a közgyűlés után, saját soraiból újraválasztotta az elnökséget is, amely maradt az eddigi, tehát Márkus Tibor maradt a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Csepregi Gyula és Zsoldos Béla pedig alelnökök.