Alfréd

Oláh Kálmán szóló zongoraest – Fidelio Jazzest

2011.02.07. 17:35

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a Fidelio JazzEstjén, Oláh Kálmán szóló zongoraestjén február 17-én a Budapest Jazz Clubban.
Oláh Kálmán_Kassay Róbert
Oláh Kálmán_Kassay Róbert

A sok, csodálatosan tehetséges magyar zongorista közül Oláh Kálmán külföldön is ismertté tudta tenni nevét, termékeny amerikai kapcsolatai mind a mai napig gyömölcsözőek. 2006-ban Liszt-díjjal, 2008-ban Szabó Gábor Életműdíjjal, 2009-ben az Artisjus Az év zeneszerzője díjával ismerték el. Tavaly a Müpában ünnepelhette negyvenedik születésnapját, egyben legrégebbi zenekarának, a Trio Midnightnak húsz éves fennállását.

2006-ban Oláh Kálmán nyerte meg a legrangosabb zeneszerző-verseny, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán, miután a zsűri a több száz mű közül Always című kompozícióját találta a legjobbnak. Ezután jelent meg Oláh Kálmán első amerikai CD-je 2007 júniusában, a nyertes szerzemény címével, az albumon Oláh Kálmánnal két világhírű zenész játszik, Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik. Mindkettejüket hallhattuk a Művészetek Palotájában, Oláh egyik korábbi szerzői koncertjén. A hosszabb európai portyán lévő Tim Ries szaxofonos pedig, akinek Rolling Stones Projektje világsztárokkal teletűzdelt, gyakran hívja magyarországi turnéira.


A BJC-beli koncerten Oláh nem csak szólóban játszik, meghívta közreműködőnek Winand Gábor énekest, akivel eddig még teljes koncertet duóban sosem adott.

Kérdésünk: Kinek a zenekarában alapító tag Winand Gábor, aki viszont Oláh Kálmánnak is évtizedes társa?

A helyes választ február 16-án délig megjelölő olvasóink közül ketten vehetnek részt másodmagukkal a Fidelio Jazz Esten február 17-én.