Gusztáv

Corea: Gyermekeknek - két cimbalomra

2011.02.11. 16:05

Programkereső

Chick Corea híres, részben Bartók ihlette ciklusát Balogh Kálmán és Farkas Rózsa adják elő két cimbalmon.
Balogh Kálmán
Balogh Kálmán

Az Amazon nevű portálon a legfrissebb felhasználói komment szerint Chich Corea Children's Song című albuma a huszadik század egyik legkiemelkedőbb klasszikus zenei (bár jazz irányultságú) műve. Hasonlóan jó véleménnyel van két híres magyar cimbalomművész is erről a ciklusról, melyet Corea még a müncheni székhelyű ECM lemeztársaságnál jelentetett meg 1984-ben. Corea gyakori vendég mifelénk, utoljára tavaly nyáron lépett fel Magyarországon, és általában ilyenkor nem mulasztja el megemlíteni, hogy mennyire nagy hatással volt rá Bartók, iskolás kora óta.

Balogh Kálmán és Farkas Rózsa cimbalomművészek, akik duóban már Bachot is nagy sikerrel tűztek műsorra, Hunka Róbert, a Hunnia Records vezetőjének ötletére láttak neki ezeknek a miniatűröknek, és a Kogart Házban már lemezbemutató koncertként játsszák a művet, a CD is elkészült. A koncertnek a KOGART Ház második emeletén a Promenade Project Budapest kiállítás termei adnak otthont.

A Fidelio kérdésére Balogh Kálmán elárulta, hogy nagyon sokszor érezték a Bartók-hatást, sőt magyaros ritmust és dallamvonalat, amikor ismerkedtek a ciklussal, de ugyanennyire dominánsan jelen van a spanyolos íz is. Duópartnerével, Farkas Rózsával roppant módon élvezték a darabok felvételét, melyek között vannak egyszerűbbek és bonyolultabbak, de a cimbalomművész szerint mindegyik zseniális. Corea a saját szerzeményeit is improvizálva adja elő, amire Baloghék csak a próbákon vállalkoztak, a felvételen kottából játszanak. A zongorista tempóit sem próbálják utánozni, hiszen a zongorista maga is több helyen eltért a kottában olvasható tempójelzéstől. A hangszerelés, vagyis a két cimbalomra adaptálás ugyancsak kettejük munkája volt, mert ugyan megpróbálták alsó és felső szólamra bontani a darabokat, de ez nem mindig olyan egyszerű, többször kellett ilyenformán értelmezni, valóban adaptálni az anyagot. Mindenképpen nagyszerű feladat volt - összegzett kérdésünkre Balogh Kálmán.

A lemez ötletadója és producere pedig sokat sejtetően ehhez csak annyit tett hozzá, hogy tudomása szerint Balogh Kálmán birtokában van Keith Jarrett Kölni koncertjének kottája.

Február 17, 19:30 KOGART Pódium (KOGART Ház)

Chick Corea: Children's Songs - lemezbemutató
Balogh Kálmán és Farkas Rózsa cimbalomduó-koncertje