Timót, Xénia

Ez a duó kvartettben is működik

2011.02.13. 09:00

Programkereső

Barcza Horváth József az egyik legkeresettebb nagybőgős, rengeteg lemezen játszik, új, saját zenekarát (Barcza Congressio) az év végén mutatta be. Kezdettől fogva játszik felesége, Szőke Nikoletta kvartettjében. Niki Japánban és Amerikában is komoly sikereket ért el a lemezpiacon, itthon is nagyon népszerű, ő lesz a Jazztavasz fesztivál egyik sztárja.

Józsi már zeneakadémiai diplomájának megszerzése után ismerkedett meg leendő feleségével, akinek egy ösztöndíjas koncerten éppen akkor volt élete első nyilvános fellépése.

Barcza Horváth József: Egy konzis unokatestvérem kedvéért mentem el. Niki is énekelt ezen, de pont az unokatestvérem szereplését lekéstem. Utána a fogadáson mutattak be bennünket egymásnak.

Szőke Niki: Fél évvel az első találkozás után már megejtettük az eljegyzést, és 14 hónappal az első randevú után megvolt az esküvő. Nem sokat szórakoztunk evvel a dologgal, beleesett mind a négy évszak, és a dolog működött. Egyszer azt hallottam, hogyha valakivel minden évszakot átél az ember, és működik a dolog, akkor az biztosan jó lesz. Nálunk bevált. Kilenc éve, augusztus 17-én házasodtunk össze.

Ezek szerint már a hírhedt hetedik éven is túl vagytok?

SzN: Igen, az első bébi pont a hétéves házassági évfordulónk előtt érkezett, de én nem nagyon éreztem semmit ebből a bizonyos hetedik évből. Bianka most lesz két éves, Milán pedig nemsokára három hónapos.

BHJ: Én úgy gondolom, hogy azt nem kell belekalkulálni, hogy nem működik, hanem meg kell oldani közösen a dolgokat. Viszont amikor megismerkedik egy pár, akkor iszonyúan oda kell figyelni, hogy milyen is az az ember, akarni kell megismerni a másikat az úgynevezett udvarlás idején, hogy tényleg olyan-e, akit nekem szántak. Ha tényleg olyan, akkor már nem kell ilyenekre figyelni, hanem meg kell oldani a nehézségeket, amik persze, hogy vannak, egy párkapcsolatban is vannak. De meg kell oldani őket, mert meg tudjuk őket oldani, és ez fordítva is igaz.

Szőke Niki és Barcza Horváth József Fotó Nikoleta Gábor
Szőke Niki és Barcza Horváth József Fotó Nikoleta Gábor

SzN: 

Nem vagyok egy stresszes típus a család és a párkapcsolat terén. Nagyon fiatalon mentem férjhez, Józsi volt az első komoly udvarlóm, egyből bele is ugrottam a házasság... vizébe, de úgy voltam vele, hogy nem arra figyeltem, hogy mi van, ha mégse. Hanem hogy igenis jó lesz, mert csak rajtunk múlik, és ha mi úgy csináljuk a dolgainkat, hogy jó legyen, akkor jó lesz. Régimódi vagyok, ha az ember kimondta az örökre szóló igent, akkortól kezdve már családtudat van, nem úgy gondolkodok, hogy ÉN, hanem attól kezdve mi vagyunk, egy egység.

BHJ: Ha valakivel az ember eljutott odáig, hogy összeházasodnak - és azt az ember érzi, hogy kivel kell -, akkor onnantól kezdve az az én feleségem, az az én családom. Azt nem mondhatja az ember, hogy ma még tök jó ez a család, de holnaptól kezdve lecserélem. Felelőssége van az embernek a másikért. Ha valami így rendeltetett, akkor tudni kell ebben jól élni. Nem mintha mi öregek lennénk, de amit a fiatalabbaknak tanácsolnék vagy azoknak, akik még előtte állnak a házasságnak, az, hogy nagyon figyeljék meg, hogy a másiknak hasonló-e a gondolkodásmódja. Ha valaki otthonról egy teljesen másfajta értékrendet hozott, akkor azzal nehéz lesz együtt élni. Akármilyen szép, vonzó, kellemes a másik ember, e nélkül nem megy. Ehhez elég négy évszak, hogy kiderüljön. Szerintem aki döntés előtt áll, olvasgassa az Énekek énekét. Ezeket nem én találtam ki, ott benne vannak.

SzN: Mi nem akartunk rögtön a házasság után gyereket, még nem voltunk rá felkészülve. Ketten akartunk lenni, élni a fiatalok életét. Később mind a kettőnkben megfogant a gondolat, hogy ugyan nagyon jó így, de ezzel az erővel rengeteg év hamar el fog szaladni, mert nagyon jól érezzük együtt magunkat. De pont ezért az első 5-6 év után azt mondtuk, hogy mindenképpen kell gyerek, attól lesz kerek egész a dolog.

Józsi tagja Niki zenekarának. Soha nem volt konfliktusotok ebből?

BHJ: Az én zenekarom egész más, mint Niki produkciója, amiben játszom. Amikor az övét csináljuk, én ott sideman vagyok, de nemcsak sideman, hanem producer is, mert sok mindent együtt találunk ki. Megbeszéljük a dolgokat, ahogy a kvartett többi tagjával is. A fő szempont ilyenkor nem az, hogy én megmutassam magam, hanem hogy neki mi a jó, az ő egyéniségéhez milyen produkció illik. Hogyan kell azt számot úgy alakítani, hogy abban jól érezze magát. Ő a főszereplő, ez így működik. Sok tippet adok neki, de ő mondja meg, hogy mit akar csinálni. Az embernek tudnia kell a helyét mindenféle zenei helyzetben.

SzN: Nincs okom panaszra, mert ha a saját dolgomat csináljuk, akkor nekem Józsi és a zenekari tagok (Szakcsi Lakatos Róbert zongorista és Mohay András dobos - a szerk.) mindent megtesznek. Tulajdonképpen a fiúk szeme láttára értem énekesnővé, velük kezdtem el az egészet. Viszont amikor Józsi a saját dolgait csinálja, abba nem szólok bele. Akármit csinál, nyitottan kezelem és érdeklődéssel várom az új dolgait. Kíváncsi vagyok, de nem szólok bele.