Bernadett

Elhunyt Pleszkán Frigyes

2011.02.14. 23:14

Programkereső

A Magyar Jazz Szövetség honlapján közölte Pleszkán Frigyes jazz-zongorista halálhírét.
Pleszkán Frigyes (Fotó: iF Kávézó)
Pleszkán Frigyes (Fotó: iF Kávézó)

A Magyar Jazz Szövetség honlapján megrendüléssel értesíti a látogatókat arról, hogy a kiváló jazz-zongorista, Pleszkán Frigyes, életének 52. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetéséről a család később gondoskodik.

Pleszkán 1959. július elsején született Csornán. 1973-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakának vendéghallgatója volt. Pályáját rendkívüli tehetségként kezdte, már 1976-ban, tizenhét éves korában fellépett szólóban a Pori Jazz fesztiválon. Tanulmányait folytatta a Jazz Tanszakon, 1977 és 1980 között Gonda János és Szakcsi Lakatos Béla növendéke volt. 1977-ben megnyerte a Magyar Televízió Ki mit tud? című vetélkedőjét szólóhangszeres kategóriában, 1978-ban pedig a lengyelországi Kaliszban megrendezett Nemzetközi Jazz-zongoraversenyen nyert második díjat, valamint megkapta a sajtó különdíját is.
1978 és 1979-ben a Láma együttes tagja volt. A nyolcvanas évek elején megalakította saját zenekarát, a Pleszkán Triót Németh Tamás dobossal és Gayer Ferenc bőgőssel. 1985-ben Gonda Jánossal és Kruza Richárddal közösen készített lemezt. 1995-ben jelent meg Fingerprints címmel első saját albuma, melyen standard feldolgozások, valamint saját szerzeményei hallhatók. Az 1996-os Second Step kizárólag Pleszkán kompozícióit tartalmazza, az album elkészítésében Hárs Viktor (bőgő) és Sramkó János (dob) működött közre. 1997-ben Pearls In Boogie Shell, 1999-ben Magic Hands címmel jelent meg lemeze, ez utóbbin Hárs Viktoron kívül Gyárfás István gitáros, egy szám erejéig pedig Jávori Vilmos dobos és Parádi József bőgős hallható.