Gerzson

Mika Tivadar Kőlevest eszik

2011.02.14. 20:44

Programkereső

A Kőleves Jazz Kedd új évada fiatal és középgenerációs fellépőkkel két házzal arrébb gurult.
Oláh Kálmán Sextet
Oláh Kálmán Sextet

Mika Tivadar nem a Kőleves című népmese új változatában bukkan fel, nem is egy új retro zenekar neve, hanem egy felirat egy házon: Mika Tivadar Rt. Ezt a Kazinczy utcai, szecessziós házat most gyönyörűen felújították, a Kőleves vendéglőt működtető társaság  pedig mulatót rendezett itt be. Hogy is hívhatnák másképp, mint Mika Tivadar mulatónak? Az épülő ház falán 1909-ben ilyen módon megörökített derék pesti polgár rézárugyárat, később fémárugyárat működtetett az udvari gyárépületben. De mi maradjunk inkább a zenei kínálatnál.
Az új helyszínre február 15-étől kezdődően átkerült a Kőleves Jazz Kedd című rendezvénysorozat, ami két és fél éve indult, csak időközben kinőtte a két házzal arrébb lévő Kőleves vendéglő kicsike szuterénjét. A sorozat célja, hogy a fiatal és középgenerációs, saját útjukat kereső jazz-zenészeknek fellépési lehetőséget adjon, és nem mellesleg módot arra, hogy a közönség is kicsit alaposabban megismerje őket. A szervezők úgy gondolták, hogy egy intim, családias hangulatú, heti rendszerességgel működő jazzhelyre nagy szüksége van Budapestnek. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a sorozat meg tudta vetni a lábát Budapest zenei életében, és mivel az új helyszín tágasabb és jobban felszerelt, ezért jó alappal bíznak a további sikerben.
A sorozat idei évada a Mika Tivadar Mulató pinceklubjában február 15-én indul, a már Amerikában is nevet szerzett, nagyszerű zongoraművész és zeneszerző, Oláh Kálmán szextettjének koncertjével. Az igazi all-star formációban a zenekarvezető különleges, Bartók Béla szellemi örökségét a jazz tradíciójával ötvöző stílusa magas szinten jut érvényre. Ezt követően április 26-ig minden kedden színvonalas, neves jazz-zenekarok lépnek fel, február 22-én rögtön az Európa-szerte ismert énekes Winand Gábor zenekara koncertezik. Március 1-én a sorozat szellemi atyjának zenekara, a Bacsó Kristóf Quartet következik. Március 8-án a fiatal generáció egyik legígéretesebb trombitása- Subicz Gábor Quintetje ad koncertet. A sorozatban további fellépő zenekarok vezetői között olyan nevek vannak a magyar jazz élvonalából, mint Schreck Ferenc, Hárs Viktor, Karosi Júlia, Szőke Szabolcs, Váczi Dániel, Lukács Miklós, Szabó Dániel és Szandai Mátyás.

Február 15, 21:00
Kőleves Jazz Kedd - Mika Tivadar Mulató (Bp. VII. k. Kazinczy u. 47.)

Oláh Kálmán Sextet (Oláh Kálmán zongora, Schreck Ferenc harsona, Borbély Mihály szaxofon, klarinét, Bacsó Kristóf szaxofon, Barcza Horváth József bőgő, Balázs Elemér dob)