Gerzson

Verseny fiatal jazz-zongoristáknak

2011.02.17. 18:50

Programkereső

Balogh „Csibe” Jenő (1940-2001) emlékére hirdettek tehetségkutató versenyt zongoristáknak Budapesten. Videóval

Májusban lesz tíz éve, hogy elhunyt Balogh „Csibe" Jenő jazz-zongorista. Emlékére tehetségkutató versenyt hirdetett meg zongoristáknak a Budapest Jazz Club, folytatva a Magyar Rádióban kezdett hagyományt.

A versenyre március 15-ig küldhetik el demóanyagaikat a 30 évnél fiatalabb zenészek, a klub honlapjáról (www.bjc.hu) pedig a hivatalos jelentkezési lapok is hamarosan letölthetők. A verseny egyik szervezője, a zsűri elnöke Maloschik Róbert. A Magyar Jazz Szövetség Pernye-díjával is kitüntetett volt rádiós szerkesztőt a BJC kereste meg a verseny ötletével. A Bartók rádió, ahol Maloschik Róbert a jazzműsorokat szerkesztette tavalyi nyugdíjba vonulásáig, 1998 és 2008 között tíz különböző hangszer fiatal szólistáinak rendezett tehetségkutató versenyeket. A nyertesek és helyezettek közül Oláh „Tzumo" Árpád, Szabó Dániel, Bacsó Kristóf és Czirják Csaba az Egyesült Államokban is diplomát szerzett a világ legrangosabb intézményeiben, a Berkleen, a Monk Intézetben stb. A Balogh „Csibe" Jenőről elnevezett versenyt a tervek szerint ősszel újabb tehetségkutató követi majd, a bőgősöknek. A zsűribe meg kívánják hívni a korábbi, Maloschik szervezte versenyek győzteseit, például Oláh „Tzumo" Árpád zongoristát, Pecek Lakatos Krisztián bőgőst, és ha lesznek további versenyek, akkor másokat is.

Balogh_Csibe_Jenő
Balogh_Csibe_Jenő

Balogh „Csibe" Jenőt (1940-2001) sokszor nevezték a magyar Oscar Petersonnak, de a posztumusz megjelent CD-je kísérő-szövegében Matisz László inkább par excellence bebop zongoristának tartja. Pályáját a hatvanas évek elején Lakatos „Ablakos" Dezső szaxofonossal, Lakatos „Pecek" Géza dobossal és Duka Norbert bőgőssel kezdte, a legendás Dália volt kezdeti sikereik színtere, majd az évtized második felében már a bledi, prágai és párizsi fesztiválok közönségét is meghódította kvartettje. Szerepelt a korszak reprezentatív Modern Jazz Antológia című lemezsorozatán (1967-ben és 1973-ban). Szakcsi Lakatos Béla emlékei szerint hangszertudása, páratlan tempóérzéke, szvingelése Európa-szerte és Amerikában is elismerést aratott. Zongorázása szinte természeti jelenség, akár egy gyors sodrású folyó - idézik ugyancsak a 2002-ben megjelent CD-n László Attilát. Kollégái utolérhetetlen humorú, virtuóz zongoristának tartották. Utolsó éveiben a budapesti Vörösmarty téren lévő Art Café vendégeit szórakoztatta játékával.