Piroska

A szaxofon(ó) örök

2011.02.21. 09:00

Programkereső

A szaxofon nélkülözhetetlen hangszer a (world-)jazzben, amint azt a Fonóban e félévben zajló sorozat is bizonyítja.

Fanfara Complexa
Fanfara Complexa

A sorozat ötlete Ágoston Bélától származik, aki majdnem mindenen játszik, ami megszólal, de eredetileg szaxofonos volt, csak azután lett zenei mindenevő és javíthatatlan újító. Ezeken a koncerteken a műfajjal oly szorosan összefonódott hangszer lényegét próbálják meg megragadni, például Ornette Coleman zenéjének interpretálásával. De ha ennél szélesebb általánosítással próbálkoznánk, valószínűleg erőszakot tennénk a sorozaton, amelynek éppen „A változatosság gyönyörködtet" az elve. Januárban az ötlet- és házigazda Ágoston Béla és zenekara, valamint a Bolla Quartet koncertjei kezdték a sort, időközben fellépett a Plastic Septet is, a kortársba hajló, négy szax-szal felálló különítmény.

A hónap végén a folk - és a világzene két népszerű csapata, a Fanfara Complexa és a Besh o droM mutatja be, hogy az általuk képviselt stílusban is milyen fontos szerepe van a nagyszerű belga, a néhai Adolphe Sax találmányának.
A Fanfarában, Bede Péter fújja, aki képzettségének és nyitottságának köszönhetően a hazai jazz, folk, világzenei szintér majd minden zenekarában szerepelt, mint közreműködő (ahol ő nem játszott vendégként, az az együttes nem is létezik - mondják róla a huncut kollégák) - és Sófalvi Kiss Csaba fújnak. A Fanfara első lemeze készül ezerrel, várhatóan márciusban jelenik meg, a Fonó Recordsnál.

Besh o droM
Besh o droM

A Besh o droM-ban (nevük lováriul jelenti azt, hogy: Üld meg az utat!) Barcza Gergő és Makó Péter képviseli a fúvós szekciót és határozza meg ezzel a zenekar összetéveszthetetlen hangzását. Mindkét zenekar zenéje a balkáni és a kelet-európai népzenei hagyományok jegyében áll, ezeket gondolják, formálják tovább saját elképzeléseik szerint, izgalmasan és kreatívan ellépve az alapoktól, új stílust létrehozva.

A következő két hónapban a Fonóban szívesen látott sztárok, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Tóth Viktor is elmondják-elfújják majd a magukét a témában, március végén pedig Ágoston Béla ad nagyobb zenekar, az Adophe Sax Konsort élén Ornette Coleman hommage-koncertet.

Február 26, 20:00: Fonó Budai Zeneház

Szaxofonó: Fanfara Complexa, Besh O Drom