Gusztáv

Fogócskázik a Sárik-Fábián duó

2011.02.22. 14:07

Programkereső

A kéthetente csütörtök este jelentkező klubesteken két, csúcsformában lévő muzsikus duózik, a most már rendszeresen összedolgozó Sárik Péter zongorista és Fábián Juli énekes.
Fábián Juli és Sárik Péter
Fábián Juli és Sárik Péter

Sárik a Jazzpressionnel lett országosan ismert. Saját triójával rögzített új lemeze, a Pieces igazi különlegeség, hangulatokat, impressziókat ragad meg társaival (Frey György basszusgitáros, Berdisz Tamás dobos). A lemez könyvalbumba csomagolva kapható, hiszen integráns részét képezik a képzőművészeti alkotások. A 11 eredeti szerzemény inspirálta ugyanis az Arnon Blaid-Okina Sorob alkotópáros egyedi grafikáit, festményeit.

Amint arról a Fidelio is beszámolt, a lemezen is szereplő The Stroppy című szerzemény az amerikai illetőségű International Songwriting Competition dalszerző versenyen közönség-kategóriában harmadik helyezést ért el. Sárik nemrég Artisjus-díjat is kapott, amibe nyílván bejátszott a Trión kívül is figyelemre méltó aktivitása, több énekessel is dolgozik, egyéb zenekarokban is játszik, hangszerelőként is egyre keresettebb.

Már három éve dolgozik rendszeresen Fábián Julival, megjelenésre vár duólemezük egy amerikai kiadónál. Fábián Julinak is nem olyan rég jelent meg CD-je saját együttesével, (Chili and Honey) a Jazz Riff-el, amelynek ugyancsak jó visszhangja volt. Bemutatóját a Hétfő Esti Jazz sorozatban a Müpában tartották tavaly. Korábban a Barabás Lőrinc Eklektric, a Budapest Jazz Orchestra, előtte a Gyárfás István Trió társaságában énekelt.

A Fábián-Sárik duó Berki Tamás javaslatára jött létre, aki Julit tanította, Péter pedig játszott a zenekarában. Az első koncerttől kezdve rögtön egymásra hangolódtak, a Montreux-i nemzetközi jazzénekes-versenyre már közösen készítettek demót. Végül is ennek közvetett következménye a megjelenésre váró lemez, amelyben, csakúgy mint a koncerten, jazz standardek és popfeldolgozások hallhatók, hagyománytisztelet nélkül. Ami azt jelenti, hogy a mainstream jazz rajongóinak a duó rengeteg csemegét kínál. Váratlan, eredeti hangszerelési, feldolgozási ötleteikkel azoknak is sok örömet tudnak okozni, akik a merészebb jazz hívei. 

Jazzfogócska a Fogasházban
Sárik Péter (zongora) - Fábián Juli (ének) duó
Február 24, 20h