Alfréd

Farsang a Broadway-n, ragtime Óbudán

2011.02.24. 17:15

Programkereső

Február utolsó hétvégéjére megélénkülnek a jazz és világzenei klubok és pódiumok, a változatos kínálatból válogattunk.
Bognár Szilvia
Bognár Szilvia

Mai szakrális zenének, mindmostanáig a zenei életből hiányzó színfoltnak nevezi a vendégként közreműködő Lovasi András a Sator Quartet és Bognár Szilvia koncertjét.A kvartett (Gyermán Júlia hegedű, Heidl György gitár, Kovács Zoltán nagybőgő, Szakács Viktória cselló) és a két énekes Teremtés címmel középkori latin himnuszokat adnak elő, Heidl György megzenésítésében. A kompozíció nem követi a himnuszok ismert középkori gregorián dallamait, a szerző, aki egyben a korai kereszténység történetének és irodalmának nemzetközileg elismert kutatója, egyetemi docens, saját zenei elgondolása alapján komponálta meg kortárs művét.

A Budapesti Román Kulturális Intézet a Jazzmozdony koncertsorozat második születésnapját gitárgálával ünnepli a Vendéglátóipari Múzeum klubjában. A jazzrajongók akár már bérletet válthattak a rendszeres zenei utazásokra, amelyeken két éve találkoznak a magyarországi és a romániai jazz-zenészek. A sorozat művészeti vezetője Gyárfás István, a hagyományos mainstream felfogás legavatottabb magyar interpretátora. Ő hangszerének egy másik, de stílusban tőle lényegesen eltérő kiválóságát hívta meg Juhász Gábor személyében. A romániai vendégek: a két magyarral nagyjából generációjában is egyező gitáros, Sorin Romanescu és a fiatal Man Alexandru, aki már szerepelt ebben a sorozatban. A Jazzmozdony a szegedi Grand Cafében is megáll február 26-án.

80B6B4EC-F9DB-444A-BA17-8F666640254C

Az oldtimer jazzt és a farsangot a legteljesebb természetességgel hozza egy tető alá az Óbudai Társaskörben a Budapest Ragtime Band szombaton, 26-án. Az egyik legrégebben működő magyar oldtimer zenekar mindig is vonzódott a könnyű múzsához, miközben hangszereseik virtuozitása is közmondásos.

A hagyományőrzők is összegyűlnek ezen a hétvégén: népzenei- és néptáncegyüttesek lépnek fel, kirakodó vásár lesz szombat-vasárnap a Farsang Farka alkalmából Nagymező utcában, a Budapesti Operettszínházban és a Thália Színházban. A Pesti Broadway-n a télvégi népszokások is új életre kelnek, a látogatók például azt is megtudhatják, hogyan zajlik a mohai tikverőzés, a kalotaszegi mustármagozás és a nagyiváni rabvágás.

  

Február 25, 20:00, Marczibányi téri Művelődési ház, Bp.
Teremtés - Sator Quartet, km.: Bognár Szilvia, Lovasi András

  

Február 25, 20:00 KULTEA, Bp.;
Február 26, 20:00 Grand Café Szeged:
Jazzmozdony - második születésnapi gitárgála 

Február 25, 19:00 Óbudai Társaskör
Farsangi bál a Budapest Ragtime Banddel

Február 26-27, Nagymező utca, Budapesti Operettszínház, Thália Színház
Farsang Farka