Edina

Kiss Erzsiék Édenkeleten

2011.02.28. 07:30

Programkereső

Panchan Mexikóban azt jelenti, éden. Egy hely az őserdőben, ahol a bambuszházak távol esnek a nagyvárosoktól. Oda pihenni, megnyugodni, elvonulni járnak az emberek.

A Panchan Magyarországon egy különleges felállású ütős-énekegyüttest jelent. A zenekar 2005 végén alakult, Kiss Erzsi (Egy Kiss Erzsi Zene, Erik Sumo Band) színházi zenéi, sajátos a capellái ihlették a közös munkát. Zenész és színész barátokkal együtt alakult meg a formáció: Szandtner Anna színésznővel (Örkény Színház), Kovács Linda jazzénekessel (Kovács Linda Quartet), Dombi Kati táncossal, színésszel (Artus), illetve Dudás Zsomborral (Rutkai Bori és a Specko Jedno, Pluto, Vasárnapi Gyerekek) és Pápai Istvánnal (Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band) - a két ütőhangszeressel megannyi színházi és bábdarab után. A koncerteken a produkció Feke Zsolt bőgőssel mint állandó vendéggel egészül ki.

Panchan2
Panchan2

Első lemezük az Édenkelet címet kapta. Az albumot hallgatva, a borítón a bőröndöt, a megannyi matricát, rajzocskát nézegetve messzire utazhatunk, a párás meleg dzsungelből a balkánon át akár észak havas vidékei felé. Bejárhatjuk képzeletben az egész világot. A lemez anyaga a „nyelvtelen nyelven" megszólaló zenei szövegekre épül. A sokszor dobokat utánozó repetitív énektémák, az ütőhangszerekkel együtt ritmizáló, olykor a hangszerek mellé, mögé „bújó" kísérőszólamok valójában mindenki számára érthető matériát alkotnak. Néha úgy érezhetjük, egy mesében vagyunk. Nemcsak az emberi hangok, a hangszerek is átlényegülnek, szerepet játszanak, időnként sötét hangulatokat festenek, hogy végül átvezessenek egy napsugaras afro világba. 

Kiss Erzsi szerint teljesen véletlenszerű és ösztönös, milyen jellegű dallamok születnek meg benne. Az Édenkelet számai talán leginkább az afrikai törzsi dallamok érzetét keltik az emberben, de számos más hatás is jelen van. A lemezen szereplő dalok többsége az elmúlt években valamely színházi, táncszínházi (például Artus Társulat: Káin kalapja, Osiris tudósítások, Hókirálynő) vagy bábszínházi (Ciróka Bábszínház: A kékruhás kislány története, Kabóca Bábszínház: Csipkerózsika) előadáshoz készült, a kivételt a nyitódal, a Voiszike képezi. A Panchan dalainak megszületésében Kiss Erzsi mellett a két másik alapító, Pápai István ütőhangszeres és Dudás Zsombor (ütőhangszerek, gitár, bőgő) vállalja a legnagyobb szerepet. A dalok írását általában közös ötletelés, örömzene előzi meg a próbákon, amelyben a három másik énekes-vokalista színésznő is részt vesz. 

Hogy mi kerül az Egy Kiss Erzsi Zene és mi a Panchan repertoárjába, az Kiss Erzsi szerint attól függ, mennyire erős a fő énektéma. Ha az egymagában, hangszeres kíséret nélkül is megállja a helyét, akkor a Panchanhoz kerül, az Egy Kiss Erzsi Zenében az ének csak a dalok fele részét alkotja.

Panchan: Édenkelet - borító
Panchan: Édenkelet - borító

Az együttes ritkán koncertezik; különleges hangulatú fellépéseik színházi előadásként is felfoghatók. Történetek, töredékek emberi hangokon, bűvös „varázsdobokon" elbeszélve. A hat éve alakult együttes első albuma talán azért váratott magára ennyit, mert tagjai sok mindennel foglalkoznak, nehéz összeegyeztetni az idejüket, de kiadót is csak most sikerült találniuk (NarRator Records). 

Kiss Erzsi színes egyéniség. Állandó vendége az Erik Sumo Bandnek, de énekel a Colorstarban is. Számtalan színházi, táncszínházi produkcióhoz, bábelőadásokhoz szerzett zenét. Időnként kurzusokat tart, tanít. Filmzenét szerzett többek között Sopsits Árpád (Légyfogó) és Jancsó Miklós (Nekem lámpást adott az Úr Pesten) filmjeihez, de zenésztársaival közös szerzeményei a legutóbbi évek magyar filmjeiben is felhangzanak. Tavaly októberben saját együttesével, a tagságában megújult Egy Kiss Erzsi Zenével új lemezt adott ki Ugató címmel. Különleges ismertetőjegye, hogy ritkán használja a BKV-t, inkább utcahosszakat gyalogol, mert szeret sétálni. A különleges hangulatú, barátaival, művésztársaival alapított együttessel, a Panchannal március 3-án mutatják be első albumukat, az Édenkeletet. A lemezbemutató koncert alkalmával egy nyolcadik barát, Németh Csaba dobos, ütőhangszeres (Egy Kiss Erzsi Zene, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Dav) is csatlakozik a zenekarhoz. 

A Panchan- és az Egy Kiss Erzsi Zene-koncertek mellett áprilisban az Erik Sumo Banddel szerepel az énekesnő a zenekar lemezbemutató koncertjén, emellett mostanában leginkább egy csecsemőknek, kisbabáknak készült előadás, a veszprémi Kabóca Bábszínház Ha Dede című darabja foglalkoztatja, amelynek ő szerezte a zenéjét. Ezzel a produkcióval március második felében Belgiumban is vendégszerepelnek, egy belga rendezővel.

2010. március 3. 21:00 - Budapest Jazz Club

Panchan: Édenkelet - lemezbemutató koncert

Tagjai: Kiss Erzsi (ének), Dombi Kati (ének, kolomp), Kovács Linda (ének, tamburin), Szandtner Anna (ének, rumbatök), Dudás Zsombor (ütőhangszerek), Pápai István (ütőhangszerek)
Vendég: Feke Zsolt (bőgő), Németh Csaba (ütőhangszerek)