Sándor, Ede

Ütős társaság

2011.03.09. 23:21

Programkereső

A magyar Talamba Ütőegyüttes a Tavaszi Fesztiválon az egyik legmókásabb orosz zenekarral, a Tyerem Kvartettel lép fel.
Talamba Ütőegyüttes
Talamba Ütőegyüttes

A nagybőgős egyetlen vonóval, a zongorista és a hárfás hangszer nélkül jár iskolába. A többiek állandóan cipelnek valamit: klarinétot, kürtöt, hegedűt, csellót. Utóbbiak valóságos kulik, a komolyzene elnyűhetetlen sherpái. Az ütőhangszeres azonban egészen különleges lény. Néha olyan, mint mondjuk egy zongorista, zsebre tett kézzel sétálgat, háta nem görnyed. Máskor meg épp azt látni, hogy sírba viszi a taxisofőrt, amikor lehetetlen tárgyakkal plafonig tömi az autót és a csomagtartót: fellépésre siet. Az ütőhangszeres mindenben hangszert lát, elvégre ütni bármit lehet. Gyakorol is rendületlenül, metrón, gyorsétteremben, matek órán. És a szomszédok idegein. A háborút elkerülendő otthon gumilapot tesz az asztalra, azon tökéletesíti elképesztő ritmusképleteit.

Azt is mondják, hogy a nagyzenekari ütős az egyetlen lény, aki annyira (vagy talán még jobban) ismeri egy-egy szimfónia teljes partitúráját, mint a karmester. A hegedűs jószerivel végigjátssza az egész darabot, nincs ideje-energiája arra figyelni, hogy mit csinál a fuvolista. Ha meg egyszer-egyszer téveszt, bízik abban, hogy a másik húsz hegedűs nem fog. Ki venné észre? Az ütős viszont ráér nézelődni-hallgatózni. Az első fortéban még részt vesz, aztán percekig semmi. Ám ha ismét eljön az ő ideje, akkor nem hibázhat. Jó helyen, jó időben - ez vezérlő csillaga - üti össze a cintányért vagy sóz emberest az üstdobra. Ha hibázna, minden szempár rámeredne.

Terem Quartet
Terem Quartet

Vannak legendásan hosszú szünetek, harminc-negyven perc is eltelik - mondjuk egy operában - két ütős akció között. Ilyenkor kerül elő a szalonna, a hagyma - a művész úr megvacsorál. Az igazán úri ütős persze kiruccan a szomszéd kifőzdébe, ahol már várja a képosztás cvekedli vagy valami más finomság. Időben visszaérni - ez az ütős másik vezérlőcsillaga.

Szóval csodabogarak. Különleges, kiváltságos népség. Ezer hangszeren játszanak, édes dallamokat vagy fülsértő lármát, épp mi áll a kottában. A csodabogár leginkább a csodabogár társaságát keresi. A magyar Talamba Ütőegyüttes a Tavaszi Fesztiválon az egyik legmókásabb orosz zenekarral, a Tyerem Kvartettel lép fel. Zsák a foltját?

Talamba Ütőegyüttes és Terem Quartet

2011. március 27. 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011