Sándor, Ede

Astoria nosztalgia

2011.03.11. 11:50

Programkereső

Tradicionális jazzklubot indít a Steps a magyar jazz túlélésének egyik fő helyszínén, az Astoria Szálló Pódium termében.
Jazz Steps Band
Jazz Steps Band

A tíz éve működő Jazz Steps Band a hazai és külföldi koncertek mellett mindig nagy hangsúlyt helyezett a műfaj számára oly fontos klubfellépésekre. Az elmúlt öt évben jazztörténeti sorozataival népszerűsítette a jazz aranykorának is nevezett szvinget, és a régi kor neves zenészeit. Ezúttal az ismeretterjesztés háttérbe szorul és „csak" a szving marad. Az újra egyre divatosabb harmincas és negyvenes évek hangulatát fogják felidézni egy olyan helyszínen, ahol a legnehezebb évtizedekben is a legkitűnőbb magyar jazz zenekarokat lehetett esténként meghallgatni.

Az ötvenes években a magyar jazz túlélése leginkább a „vendéglátózás" keretei között volt lehetséges. Itt viszont elhangzottak amerikai darabok, persze főként magyar szöveggel, és olykor a variácókon is túlmenő improvizációval. Akkoriban a „vendéglátóipari zenész" vizsgához és működési engedélyhez kötött foglalkozás volt, művelőinek sokoldalúan helyt kellett állnia. Tánczenét, operettet, magyar nótát, közkedvelt műdalokat, opera egyvelegeket, ismert klasszikus műveket, sanzonokat, röviden mindent el tudott játszani. A presszó, a bár, a vendéglő, később egy-két varieté zenészeinek javarésze tudott jazzt is játszani. Az évtized és környékének élvonalbeli muzsikusai, előadóművész zongoristái közül legalább is részben vállalt ilyen feladatot Cziffra György, és a magyar jazztörténet elképzelhetetlen lenne Kertész Kornél, Szabó József, Martiny Lajos, Totth Menyus, Vécsey Ernő és Solymossy Lulu nélkül.

Az Astoria bárja is egyike volt a népszerű zenés helyeknek. 1945-től itt működött kb. két évig, az amerikai hadsereg Tiszti- és altiszti klubja, ahol az igazi attrakció, a Filu Swingers, Schenkelbach Fülöp szaxofonos-klarinétos jazz együttese volt. A legnagyobb figyelmet azonban valamennyi zenekar közül egy új - akkoriban szokatlan - zongora, gitár és nagybőgő összeállítású trió keltette. Mégpedig az Astoria Szálló pincebárjában, ahol Totth Menyus volt a zongorista és Kabók Lajos nagybőgőzött. Ezek közé az ünnepelt és hallatlanul népszerű muzsikusok közé kapott meghívást Szabó Gábor. Ők hárman, Szabó Gábor közreműködésével mindössze alig több, mint egy hónapig játszottak az Astoriában. A Totth-Szabó-Kabók triónak helyszint adó Astória bárhoz, egyéb nevezetes események is kapcsolódnak.

Igazi jazz óvóhely 1958-tól volt az Astoria Szálló bárja, talán a Dália megnyitásáig a legjelentősebb, amikor Kertész Kornél kiváló kvartettje működött itt. Mindennapos vendégek voltak itt a magyar jazzélet későbbi kiemelkedő alakjai: Gonda János, Pernye András, Szakcsi Lakatos Béla, Kőrössy János, Fogarasi János, Garay Attila.

A Jazz Steps az Astoria Szálló Pódium termében indítja el szving klubját, havi rendszerességgel, minden hónapban a harmadik szombaton, este hét órai kezdettel.

Március 19, 19:00;
Április 16; 19.00:

Astoria Szálló

Jazz Steps Band Klub