Gertrúd, Patrik

Második Osztrák Jazznap

2011.03.22. 15:05

Programkereső

Másodszor lépnek fel osztrák jazzegyüttesek a Budapest Jazz Clubban az Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából.
Jazzwerkstatt Wien
Jazzwerkstatt Wien

Másodszor lépnek fel válogatott osztrák jazz együttesek tematikus napon a  Budapest Jazz Club pódiumán a budapesti Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából.  Lassan hagyományról beszélhetünk, és vannak visszatérő szereplők is, például az osztrák jazzéletben meghatározó műhelycsoport, a Jazzwerkstatt köréből. Idén először magyar-osztrák kollaboráció is születik ebből az alkalomból, Andy  Manndorff és Eichinger Tibor gitárosok részvételével. Georg Breinschmid és Thomas Gansch az első, teltházas budapesti bemutatkozás óriási sikere után már visszatérő vendégek a Budapest Jazz Club-ban. Az osztrák jazz természetesen sokrétűbb annál, hogy egy-két mondatban, vagy akár három együttes felléptetésével reprezentatív keresztmetszetet lehetne adni róla, de két jellegzetessége, a magas szintű, klasszikus zenei iskolázottság, és a szokatlanra, az ironikusra nyitott előadásmód meg fog jelenni ezen az estén.

Thomas Gansch (trombita, ének) Georg Breinschmid (bőgő, ének)
A két muzsikus, akik Alsó-Ausztriából származnak, klasszikus zenét tanultak, és évekig voltak a világhírű Vienna Art Orchestra tagjai. Négy éve játszanak duóban is, mindig a humor jegyében.

Jazzwerkstatt New Ensemble
A Jazzwerkstatt megalakulása fiatal muzsikusok laza csoportosulásaként új lendületet adott Ausztria jazzéletének. A New Ensemble fiókegyüttes felállása (Clemens Salesny - szaxofon, Daniel Riegler - trombon, Peter Rom - gitár, Bernd Satzinger - bőgő, Clemens Wenger - billentyűsök) egyrészt a legjobb szólistákat tömöríti, másrészt, mivel mindegyikük elektronikát is kezel, abszolút nyitott a kísérletezésre.

Manndorff Trio, vendég: Eichinger Tibor (H)
A már a Tavaszi Fesztiválon is megfordult Andy Manndorff gitáros vezette trió  (Lukas Kranzelbinder bőgőssel és Lukas König dobossal) hitvallása a dallam szépségének felmutatatása egy energikus ritmusháttér előtt, a szabadság és a kötöttség erőinek egymásra játszatásával. A trió vendégként meghívta a hozzájuk hasonlóan gondolkodó, kitűnő magyar gitárost, Echinger Tibort.

2011. március 24. 20:00 Budapest Jazz Club

II. Oszták Jazznap

20:00 Thomas Gansch-Georg Breinschmid duó,
21:00 Jazzwerkstatt New Ensemble
22:00 Manndorff Trio, vendég: Eichinger Tibor