Klaudia

A szaxofon(ó) örök II.

2011.03.24. 10:40

Programkereső

A Fonóban februárban indult sorozaton szombaton nyolcan tiszítanak meg egy talált tárgyat, Ornette Coleman Free Jazz című lemezét.
Pulcinella + Dzsindzsa Foto Pawel Karnowski
Pulcinella + Dzsindzsa Foto Pawel Karnowski

A sorozat ötlete Ágoston Bélától származik, aki majdnem mindenen játszik, ami megszólal, de eredetileg szaxofonos volt, csak azután lett zenei mindenevő és javíthatatlan újító. Ezeken a koncerteken a műfajjal oly szorosan összefonódott hangszer lényegét próbálják meg megragadni, például Ornette Coleman zenéjének interpretálásával. A következő két hónapban a Fonóban szívesen látott sztárok, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Tóth Viktor is elmondják-elfújják majd a magukét a témában.

A legközelebbi est kisebb szenzációja az ötven éve készült Free Jazz című lemez rekonstrukciója. 1960 karácsonya előtt néhány nappal Ornette Coleman, Scott LaFaro, Billy Higgins, Ed Blackwell, Eric Dolphy, Freddie Hubbard, Don Cherry, és Charlie Haden, vagyis Coleman úttörő ötletére egy "dupla kvartett" elkészítette a Free Jazz címet kapott albumot. Az, hogy eredetileg nem erről a címről volt szó, vagy hogy mi minden tapadt erre a fogalomra az évek során, ma már mellékes. Így is, úgy is a jazz történetének óriási jelentőségű albumává vált ez a felvétel. 

2011-ben Váczi Dániel, Cserta Balázs, Ágoston Béla, Weisz Gábor, Horváth Balázs, Hock Ernő, Szabó Hunor és Sárvári Kovács Zsolt "dupla kvartett" interpretálja azt, vagy mondhatnánk a képzőművészetben napjainkban oly fontossá vált gesztusra utalva: rekonstruálják a művet. Mivel a szabad improvizáció adott, senki se várjon karbonkópiát. A mai magyar szaxofonozás modern tárgyiasult költője, Váczi Dániel, és a legnagyobb stenket is szerény, kisfiús mosollyal felszabadító Weisz Gábor saját együtteseikkel is megmutatkoznak.

Coleman lemezének borítója
Coleman lemezének borítója

SzaxoFonó: Dzsindzsa; Váczi Dániel trió; Adolphe Sax Konsort plays Ornette Coleman: Free Jazz

 

2011. március 26. 20:00 Fonó