József, Bánk

Kincső szülinapos

2011.03.25. 10:00

Programkereső

2011. különleges év a Kincső Néptáncegyüttes számára, idén ünneplik megalakulásuk 30. jubileumát.
Kincső Néptáncegyüttes logo
Kincső Néptáncegyüttes logo

A Kincső Együttes ars poétikája, hogy hűen vállalja a Kárpát-medence magyar táncanyagának hiteles elsajátítását és bemutatását, melyet az adott néprajzi tájegységet jól ismerő, avatott koreográfusok állítanak színpadra.

A Kincsőt a békásmegyeri lakótelep Medgyessy iskolájába járó kisiskolások alakították Horváth Anikó, egy néptáncért rajongó tanító néni vezetésével, aki a mai napig egyengeti a csapat útját. Kifogyhatatlan lelkesedéssel dolgozik azon, hogy végigjárják azt az utat, melyet megalakuláskor megálmodtak. A sikeres pedagógus az idei jubileum alkalmából kifejezte örömét, hogy elindítója és részese lehetett egy közösség születésének, amely arra hivatott, hogy tolmácsolja azt a népi kultúrát, mely megtartó erőként működik az urbánus, kíméletlen környezetben is.

1992-ben az akkori nyolcadikosok úgy döntöttek, hogy együtt maradnak. Az ifjúsági együttest a Medgyessy Iskola igazgatónője Sípos Józsefné és az Aelia Sabina Zeneiskola igazgatója, Kenessey László is támogatta, így azóta a táncosok az Aelia Sabina diákjai is. 1995-ban a lengyelországi Kolobrzegben a Néptáncfesztiválon megnyerték a fesztivál fődíját és a sajtó különdíját. Azóta erdélyi utak, görög, olasz, német, szicíliai, holland, spanyol, belga és francia fesztiválok következtek.

A Néptáncantológián, a néptáncosok legrangosabb rendezvényén először 1995-ben nyerték el. A gyermekegyüttes meghívást kapott két egymást követő évben a Gyermeknéptánc Antológiára Tóth Ferenc: Gyerökök... és Szabadi Mihály: Ki vagy? című koreográfiájával. A jubileumi évben az Ifjú Kincső és a Kis Kincső is meghívást kapott a Néptáncantológiára Furik Rita: Várba harangoznak című, zoborvidéki táncával és Furik Rita-Galát Péter: Mossa össze mind a kettőt című gömöri táncával.

2003-ban Budapestért-díjat kaptak, 1998 óta rendszeresen részt vesznek a Néptáncosok Országos Minősítő Fesztiválján, 2006-ban Kiváló minősítést kaptak. A jubileumot saját szervezésű gálaesttel a Hagyományok Házában ünneplik március 26-án és 27-én.

30 éves a Kincső Néptáncegyüttes

Március 26, 19:00;
Március 27, 17:00

Hagyományok Háza