Benedek

Truffaz köztes helyzetben

2011.03.25. 13:22

Programkereső

Eric Truffaz francia hiperjazz trombitást az In Between című albuma bemutató turnéja során jön újra Budapestre és Debrecenbe.
Eric Truffaz Quartet
Eric Truffaz Quartet

Erik Truffaz, a francia-svájci trombitás majd' tizenöt éve a nu jazz emblematikus alakja. A Fidelio jazzfigyelő minősítése, hogy "hiperjazz" csak annyiban állja meg a helyét, hogy mindenképpen saját, a szokásos irányzatokon túli felfogásról van szó, amely a jazz hagyományos ismérveit levetette magáról, ám rém divatos party-zene lett időközben.

A francia trombitás korai, Miles Davis-hatásokat mutató lemezei alapozták meg hírnevét: sokáig maga volt a megtestesült kortárs cool. Finom balladák, laza blues-alapok, felettük a jellegzetes hangszínű trombita visszafogott és ökonomikus futamai - hogy aztán később Truffaz kacérkodjon a lassú hiphop-pal és a spoken worddel is. A patinás kiadóhoz, a Blue Note-hoz szerződve aztán Truffaz-t szárnyára kapta a világhír. Legutóbbi lemezein már erőteljesebben távolodik a Davis-hagyományoktól, egyre több elektromos-elektronikus elemet illeszt muzsikájába, d'n'b-, hiphop- és keleti zenei motívumokat használ, sőt, legújabb lemezén kifejezetten popos irányba indult el. Érdemes vele kapcsolatban emlékeztetni arra is, hogy a Budapest Music Center már kilenc évvel ezelőtt meghívta a magyar Off Course együttes vendégszólístájának, amiből emlékezetes lemez született.

Új lemezén a szokásos kvartett felállásával muzsikál. Magyarországra is kipróbált zenésztérsaival érkezik: a kvartett tagsága lényegében 15 éve változatlan, tavaly annyi módosulás történt, hogy a billentyűs Patrick Müller helyét tavaly Benoît Corboz vette át. Ám ő sem új fiú a társaságban: 1997 óta dolgozik a kvartettel hangmérnökként.

Március 28 19:00 Kölcsey Központban, Debreceni Tavaszi Fesztivál

Március 29, 20:00 A38 Hajó - Petőfi híd budai hídfő, előzenekar: Voler Mouche

A kvartett tagjai:
Erik Truffaz - trombita
Marcello Giuliani - basszusgitár
Benoît Corboz - billentyűsök
Marc Erbetta - ütősök