József, Bánk

Egésznapos EUNIC-gála az Urániában

2011.03.30. 10:00

Programkereső

A EUNIC-napon a Tavaszi Fesztiválon kerekasztalok, egyfelvonásosok és world music koncertek után estére begördül a különkocsikkal felszerelt Jazzmozdony.
Christina von Büllow
Christina von Büllow

A EUNIC (vagyis az uniós tagállamok külföldi kulturális intézeteinek helyi klubja) egész napos kulturális happeninget tart a Tavaszi Fesztiválon április másodikán. A korábban már közös kötetben kiadott fiatal szerzők egyfelvonásosait rendezik meg színművészetisekkel, kerekasztal-beszélgetést tartanak többek között médiapedgógiai kérdésekkel és world music koncerteket tartanak. Egy hagyományos felfogású olasz duó illetve az osztrák Stelzhamma játszik, akik lokális népzenét globlizálják nagy sikerrel, természetesen csak kevesek számára érhető dialaktusban előadott szövegekkel. Az esti gálára a Jazzmozdony sorozat, amely már két éve zajlik, afféle európai szupercsapattal gördül be. A sorozat és az all star együttes művészeti vezetője Gyárfás István gitáros.

A Locomotiva Jazz célja, hogy folyamatossá tegye a magyar és a román jazzélet közötti cserét, ennek jegyében a magyar utasok kötött volt már Deseő Csaba, Kőszegi Imre, Berkes Balázs, Csepregi Gyula, Márkus Tibor, Kollmann Gábor, Balázs Elemér és Barcza Horváth József. A sorozat rendesen a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea pódiumán zajlik, a szegedi Grand Caféban is fel szoktatk lépni. A román jazz színe-java is megfordult már itt, például az olyan nagy öregek, mint Körössy János, Boros Zoltán, Alin Constanţiu, és sok nagyreményű fiatal, mint például Theodora Enache énekesnő, akivel Gyárfás és a híres bőgős, Berkes Balázs vadonatúj lemezt készített, amelyet eddig még csak Romániában játszottak el négy koncerten.

Az Uránia színpadán Gyárfás maga, szerényen, csak legfeljebb egy vagy két számban fog közreműködni, inkább teret enged észt-magyar kollégájának,  Juhász Gábornak, aki részt vett a sorozat második születésnapi, fergeteges sikert aratott négy gitáros gáláján is. Ugyancsak korábbi Jazzmozdony-résztvevő Christina von Büllow szaxofonos Dániából. Büllow egyébként be is melegít előző este: a régi „mozdonyos" kapcsolatait felújítandó, Kalmár Tibor zongoristával és együttesével is fellép elsején a Petőfi S. utcai Rézangyal Bisztróban. A bisztróvonalról érkezik a holland származású pesti trombonos is, Hans van der Vliet a fúvóskart kiegészítendő.

Eugon Bondy
Eugon Bondy

A rutinos lengyel zongorista Wojtek Groborz mellett a bőgős, Robert Ragan Szlovákiát képviseli a EUNIC gőzös gáláján. Ragan korábban Scott Hamilton turnézenekarának tagjaként is járt nálunk, március 8-án pedig saját együttesével koncertezik a Szlovák Intézetben. A nagy hírű, Amsterdamban élő román muzsikus, Eugen Gondi fog dobolni. A fúvós szekcióban ott lesz Schreck Ferenc, a magyar mezőny egyik legjobb trombonosa is, a Budapest Jazz Orchestra művészeti vezetője. 

Április 2, szombat, Uránia Nemzeti Filmszínház, Színház és Filmművészeti Egyetem (Vas u.)

Európa a színpadon - EUNIC nap a Tavaszi Fesztiválon

Zenei programok:

17.00 A Stelzhamma (Ausztria) együttes koncertje, tagjai Chrlie Schmid (szaxofon), H-G. Gutternigg (tuba), Günter Wagner (harmonika), Ewald Zach (dob).
18.00 Duo Alterno - Szerelmes dallamok Itáliából (Km: Tiziana Scandaletti - ének, Riccardo Piacentini - zongora)
20.00 Jazzmozdony - Európai jazzgála, művészeti vezető: Gyárfás István (H)
A belépés ingyenes
A nap további programjai a Fidelio programkeresőjében