Benedek

Rhoda Scott és Varnus Xavér országos turnéra indul

2011.03.31. 11:30

Programkereső

Miután egy csapásra elkelt minden jegy Rhoda Scott és Varnus Xaver első hangversenyére, „Az orgonák csatájából” országos turné kerekedett.
Rhoda Scott
Rhoda Scott

Miskolcon, Debrecenben, Szombathelyen, majd április 10-én a Papp László Budapest Sportarénában zajlik a két híres orgonista duóturnéja, amelynek első állomására a Dohány utcai Zsinagógában már minden jegy elkelt. Az orgonák csatája elnevezés onnan ered, hogy eredetileg a londoni Temple Church-ben 1684-ben a kor két legnevesebb orgonaépítője, Renatus Harris és Bernhard Smith egyidőben építettek két orgonát a templom két végébe, majd leszerződtették a leghíresebb orgonistákat a négy esztendeig tartó művészi párbajhoz, amelynek végén az egyik hangszert lebontották és elszállították, míg a másik ottmaradt. (A történeti hűség kedvéért: a mérkőzést Smith nyerte.)

„Természetesen nem valódi csatára hívtam ki Rhoda Scott-ot, hiszen saját műfajában, a Hammond-orgona világában ez a csodálatos művésznő verhetetlen, mint ahogy Bach orgonazenéje - amelyet én szólaltatok majd meg - pedig vitathatatlanul Isten hangja. Nem egymás ellen játszunk tehát, hanem két nagy korszak legnemesebb hagyományaival fogunk össze, hogy megmutassuk a világnak mindazt a gazdagságot, amely az orgonazenében rejtezik" - nyilatkozta a világhírű magyar muzsikus.

Varnus Xaver
Varnus Xaver

Rhoda Scott egy metodista tiszteletes lányaként New Jersey-ben született 1938-ban, 1967 óta Párizsban él. Hétéves korában ült először a Hammond orgonához, és ösztönös tisztelettel levetette a cipőjét, mielőtt a hangszer pedál-billentyűihez hozzáért. Azóta hívják őt a „mezítlábas orgonistának". Varnus Xaver hét esztendős  volt, amikor először hallotta Rhoda Scott-ot. Az orgonista akkoriban olyan népszerű volt, hogy még Hofi Géza is parodizálta. Scott és Varnus két évtizeddel később egy televíziós műsor felvételén barátkozott össze. Miután Varnus Xavér 2007-ben elkészítette From Ravel to Vangelis című albumát, amely platina-lemez lett, a nyilvánosság előtt is meghívta Scottot duózni.

A turnén Bach d-moll toccata és fúgájától kezdődően Beethoven Holdfény-szonátáján át Ravel Bolerójáig válogatnak a zenetörténet gyöngyszemeiből, és felcsendülnek olyan újabb keletű örökzöldek is, mint az Operaház fantomja és Vangelis 1492 című műve is.

Az orgonák csatája

Rhoda Scott és Varnus Xavér

Április 5. 19:00
Budapest, Dohány utcai Zsinagóga

Április 6, 18:00
Miskolc, Evangélikus Nagytemplom

Április 7, 18:00
Debrecen, Református Nagytemplom

Április 9, 18:00
Szombathely, Aréna Savaria

Április 10, 16:00
Budapest, Papp László Sportaréna