Orbán

Pat Metheny Trió – 00-11

2011.04.06. 11:00

Programkereső

A világhírű jazzgitáros és zenekara 2011. október végén érkezik a Budapest Kongresszusi Központba 00-11 elnevezésű turnéjának keretében.

A 2011. október 28-án a Budapest Kongresszusi Központban lép fel Pat Metheny, a magyar közönség régi kedvence, azon kevesek egyike, akik a jazzben a popzenéhez fogható népszerűséget értek el. Miután tavaly a legendás Pat Metheny Grouppal járt a Margitszigeten (Lyle Mays billentyűs hangszereken, Steve Rodby bőgőn, Antonio Sanchez dobon közreműködött), idén ősszel a híres örökifjú gitárost, Bill Stewart dobos és Larry Grenadier bőgős-basszusgitáros kísérik. Ezzel a sokkal szabadabban lélegző formációval 2000-ben egy stúdió- és egy koncertalbumot is megjelentettek, erre utal a turné elnevezése.

Pat Metheny 1954-ben született Kansasban. Nyolc éves korában trombitált, tizenkét éves korától gitározott, tizenöt éves korára Kansas legjobb jazz zenekaraival lépett fel, és már fiatalon nagy tapasztalatra tett szert a színpadi szereplés terén. 1974-től ismerte meg őt a világ. Első albumával, az 1975-ben megjelent, Jaco Pastorius basszusgitárossal és Bob Moses dobossal trióban készített első albumával, a Bright Size Life-fal felelevenítette a tradicionális jazzgitár hangzást a zenészek új generációja számára.

Pat Metheny
Pat Metheny

A Pat Metheny Group felvételein mellett dolgozott énekesekkel, szimfonikus zenekarral és olyan neves művészekkel, mint Steve Reich, Ornette Coleman, Michael Brecker, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento és David Bowie. Lyle Maysszel olyan szerzőpárost alkot, amelyet a kritikusok és zenekedvelők a híres Lennon-McCartney és Ellington-Strayhorn párosokhoz hasonlítanak. Metheny elektromos és akusztikus darabokat írt gitárra, balettek, nagyzenekari művek szerzője és előadója.

Lassan négy évtizedes pályafutása során a világhírű Metheny tizenhét Grammy-díjat is nyert különböző kategóriákban, a Pat Metheny Groupnak hét pedig egymás után megjelenő nagylemeze nyert Grammy-t, és ez egyedülálló a díj történetében.