Orbán

Randevú félúton a népzene felé

2011.04.07. 17:00

Programkereső

Egyre több együttes merít itthon a népzenéből. Van, amelyik azzal a misszióval teszi, hogy valamely érdekes stílussal fuzionálva talán több, mai zenéhez szokott fül hallja meg a tradicionális dallamokat, és van, amelyiknek egyszerűen csak jól esik a hagyományos dalok feldolgozása. Az igazán érdekes az, amikor a nagyon különböző stílusokat elegyítő zenekarok egymással játszanak.

Ilyen lesz például Bognár Szilvia és új zenekarának közös koncertje Ferenczi György Rackajamjével. Bár az ismeretség a két zenekar tagjai között régi, színpadon eddig még keveset zenéltek együtt. Azok az alkalmak viszont mindkét félnek emlékezetesek. "Azon túl, hogy nagyon szeretem a Rackajam zenéjét, igazán az fog meg Gyuriékban, ahogyan ők a szó szoros értelmében együtt muzsikálnak, figyelnek egymásra. Nagyon szeretem azokat az energiákat, melyek belőlük áradnak a színpadon, noha ez a fajta stílus sok mindenben más, mint amit én képviselek, és sokkal férfiasabb"- mondja el Bognár Szilvia, aki az új formációval a Müpában debütál. A zenekarban nincsen klasszikus szólóhangszer, az elektromos gitár és a dob még messzebb viszi őt a tradicionális zenétől, az akusztikus gitár és az oud, vagyis az arab lant adja a bőgővel együtt a kontrasztot, melyhez Szilvia hangja az éneklés mellett sokszor pusztán hangeffektként társul.

Ehhez csatlakozik a 60-as és 70-es évek rock and rolljára épülő Rackajam, mely egyre több népzenei elemmel tölti ki sodró lendületű zenéjét. "Gond nélkül össze lehet ereszteni minket egy jam session-re, mert mindkét zenekarnál nagyon jó a belső lüktetés - mondja Ferenczi György. - Sokat improvizálunk, és közel van egymáshoz a két zene is, hiszen mindkettő a népzenéből építkezik, csak más úton. Mi a rock and roll és a modern muzsikák felől közelítünk, Szilvi pedig a népzene felől nyit a modern zenék felé, aztán valahol félúton találkozunk."

Bognár Szilvi
Bognár Szilvi

Az énekesnő szerint - aki pályája elején csatlakozott az elektronikus alapokra építő Anima Sound Systemhez - ez a nyitás csakis úgy történhet meg, ha a népzene idomul, asszimilálódik az új zenei környezethez. Ha egy az egyben akarnánk egy dallamot, vagy dalt elektronikus zenei világba helyezni, ott elvesztené a hitelességét, a funkcióját. Ő például máshogy énekel egy dalt, ha más hangszer kíséri. De ha kell, a népdalok szövegét is aktualizálja, ahogy annak idején is a saját mondanivalójukhoz igazították a népdalénekesek. "Én például kifejezetten olyan szövegeket keresek, amelyekben nem az ekeszarva van, hanem ma is érvényes mondanivalók. Az 'Ez a világ olyan világ, mint a mogyorófa virág, sokat ígér, keveset ád' sorok ma is ugyanúgy megérintik a hallgatót, mint akkor"- meséli Bognár Szilvia, aki nem tagadja, azért is énekel, és zenél, hogy minél több emberrel megismertesse ezt a páratlan kulturális hagyományt. "Van, akit csak egy szép dallam fog meg a zenénkből, mást pedig az egyszerű, letisztult előadásmód."

A Rackajamet hallgatva pedig könnyen megeshet, hogy valaki egy fergeteges koncert után hazamegy, és rákeres Petőfi Sándor egy versére, netán felüti a kötetet, vagy mondjuk a Tisza partján elaludtam című népdalunkra, hogy felidézze az aznap este hallott dalszövegeket. Akármelyik zenekarral is közelít a zeneszerető, egy biztos: a népzenéhez mindenképp eljut.

Rackajam
Rackajam

Bognár Szilvi és zenekara, Ferenczi György és a Rackajam

2011. április 11. 19:30

Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Bodnár Szilvi és zenekara (tagjai: Bede Péter, Gerzson János, Gyulai Csaba, Kovács Zoltán, Pál István "Szalonna", Rácz Krisztián, Thurnay Balázs), Ferenczi György és a Rackajam (tagjai: Ferenczi György/ének, szájharmonika, hegedű, Apáti Ádám/szájzongora, ének, Pintér Zsolt/mandolin, ének, Kormos Levente/gitár, ének, Jankó Miklós/cajon, ének, Bizják Gábor/kürt, ének)