Konstantin

Jazz/világ vegyes a hétvégére

2011.04.08. 15:30

Programkereső

Ezen a hétvégén a Gödör, a BJC és a Magyar Rádió által szervezett programokból ajánlunk egy helyre kis csokorral.

Április nyolcadikán Roma világnapot tartanak a Gödörben, és bár a Klub egész évben kiveszi részét a cigány előadó- és képzőművészek bemutatásából, ezen a napon kiemelten foglalkozik a cigányság magyarországi helyzetével, amelynek kapcsolódó programjai másnap is zajlanak. Pénteken este nyolckor a Szilvási Gipsy Folk Band lép fel. Másnap a Bánki-tó Fesztivál és a Gödör Klub szerevezésében a Romano Drom, a colorStar és a Parno Graszt közös koncertet adnak, tehát együtt és külön-külön is fellépnek. Az Athe Sam Klub azzal a céllal indult útjára, hogy a legnépszerűbb hazai roma csapatok és rock zenekarok együtt mutatkozhassanak be, ezzel is lehetőséget teremtve a különböző zenei érdeklődésű és származású buli-kedvelő fiatalok látókörének szélesítésére, valamint természetesen egy közös mulatásra. Ezúttal a hazai cigányzenekarok legnépszerűbbje, a már világzenével is fuzionáló Romano Drom, valamint az autentikus roma zenei hagyományokat továbbvivő Parno Graszt játszik közösen a magyar partikultúra szintén egyik jeles képviselőjével, a colorStarral!

A Magyar Rádió Márványtermében szombat délután három kiváló muzsikus, Elsa Valle, Szakcsi Lakatos Béla és Winand Gábor szokatlan műsorral jelentkeznek. A Klasszikus és jazz című sorozatban olyan darabokat prezentálnak a közönségnek, melyek Placido Domingo, Luccano Pavarotti és Ernesto Lecuona művészetén keresztül váltak igazán ismertté.

Sárik Péter és Makoto Kuriya
Sárik Péter és Makoto Kuriya

Sárik Péter zongorista másodszor bonyolít duóturnét Makoto Kuriya japán zongoristával, aki már Amerikában is sikeresen szerepelt. Sárik és Kuriya között meglepően sok a hasonlóság, zenei gondolkodásuk és inspirációik egy tőről fakadnak, tolmácsra nincs szükségük. Sárik trióban és más formációkban, énekesekkel is egyre több meghívást kap. Makoto turnézott már Amerikában Chuck Mangione zenekarában is, legnagyobb lemezsikere a Neon Genesis Evangelion című soundtrack. A turné a BJC-ben indul a hétvégén - ennek teljes bevételét a japán földrengés áldozatainak ajánlják fel -, majd érinti Ceglédet, Békéscsabát, a hónap közepén két londoni állomás következik, Japánban pedig négy fellépésük lesz még a hónap vége előtt.

Méltó zárása a hétvégének a Loop Doctors fellépése a Gödörben. Az LP Romhányi Áron és Szendőfi Péter öt éve koncertező közös produkciója, mely ezúttal - nem először - külföldi vendégzenészekkel bővül, a kiváló Gary Willis basszusgitáros, és Llibert Fortuny szaxofonos személyében. Az együttes jazz alapokat ötvöz olyan népszerű új irányzatokkal, mint a drum'n'bass, breakbeat, nujazz, vagy a rap. Zenéjükben ugyanolyan jelentőséget kapnak a torzított hangú akusztikus hangszerek, mint a samplerek és egyéb elektronikus kütyük, repertoárjuk kizárólag saját szerzeményekből áll.

Április 8, 20:00, Gödör
Szilvási Gipsy Folk Band

Április 9, 17:00, Magyar Rádió - Márványterem, Klasszikus és jazz
Elsa Valle, Szakcsi Lakatos Béla, Winand Gábor

Április 9, 20:30 Gödör
Athe Sam Klub Special: Romano Drom, colorStar és Parno Graszt

Április 9, 21:00, Budapest Jazz Club, további időpontok: ápr. 11., Cegléd; ápr. 12., Cegléd
Makoto Kuriya & Sárik Péter Duo - összefogás koncert Japánért

Április 10, 21:30, Gödör
Loop Doctors feat. Gary Willis /USA/, Llibert Fortuny /Spanyolország/