Fülöp, Evelin

Elegáns magyar-amerikai jazzgála

2011.04.13. 22:45

Programkereső

Benny Golson első budapesti fellépése lesz a fénypontja egy amerikai alapítvány első itthoni rendezvényének, amely még akár jazzfesztivállá is fejlődhet idővel.
Benny_Golson
Benny_Golson

A Jim Merod nevéhez köthető Blueport amerikai márkanév, ami most már Magyaországon is tevékeny. Merod hallatlanul sokoldalú ember, hangmérnökként a jazz leghíresebb, legendás előadóival dolgozott (Sarah Vaughan, Herbie Hancock stb.), majd ezen a néven független lemezcéget alapított, amelyet mind a mai napig üzemeltet. Emellett neves irodalomprofesszor, tanított például a UCLA-n is. A Blueport Nemzetközi Jazz Alapítvány magyarországi képviselője, Fodor Péter 1956-ban még gyerekként hagyta el az országot, előbb Angliába, azután Amerikába került. Utóbb az üzleti életben sikeresen működött, ekkor barátkozott össze Meroddal. Magáról most is csak azt mondja, hogy ő el akar adni valamit, de ez más, mint amit eddig csinált: most a kultúrát kínálja.

Fodor nagy meggyőződéssel beszélt arról újságírók előtt, hogy mennyire meglepte a magyarországi jazzélet általánosan magas színvonala, amikor hazatelepült. Szerinte az európai kultúra tudata, öröksége olyan pluszt ad a magyar és az európai zenészeknek, amellyel a még oly autentikus amerikai jazzelőadók nem rendelkeznek.

Ezért nem csak az amerikai jazz előadóit hozza Magyarországra, hanem, és ez legalább olyan fontos számára, az általa nagyon nagyra tartott magyar jazzelőadókat szeretné meg-, és persze elismertetni Amerikában. Ilyen irányú munkáját már el is kezdte, a kiváló trombitás, a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél szóló koncertkörútja már le is zajlott. Május 23-án utazik Fábián Juli, Sárik Péter és Hodek Dávid két hétre az USÁ-ba. Fő állomásuk a Newport Jazz Festival, de játszanak kisebb helyeken is, műsoruk gerince egy Jobim-összeállítás. Hodek Dávid duózik is majd a híres zongoristával, Mike Garsonnal.

Fábián Juli és Sárik Péter
Fábián Juli és Sárik Péter

A Blueport szárnyai alá vett magyar előadók szinte kivétel nélkül fellépnek majd az első jelentős magyarországi rendezvényen, a június 10-i gálaesten. A felvezetést Sárik Péter nyújtja szólóban, Chopintől Bill Evansig invokálva híres szerzőket. Ezután csatlakozik hozzá Fábián Juli énekesnő, aki idén elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjat.

A fő műsorszám Benny Golson első budapesti fellépése lesz (Debrecenben már játszott). A 82 éves igazi jazzlegenda szellemi és művészi erejének teljében járja a világot, főleg Európát. Életrajzát most fogja éppen Jim Merod publikálni, kettejük kapcsolata több évtizedes barátság. Golson Coltrane-nel és más későbbi hírességekkel már philadelphiai középiskolai évei alatt együtt játszott, az ötvenes-hatvanas évek fordulóján ő és Art Farmer trombitás együtt vezették a híres hard bop zenekart, a Jazztett-et, amelyet Golson nemrég felélesztett. Golson szerzőként is kolosszális, a Clifford Brown végzetes autóbalesetének hírére komponált I Remember Clifford és a Killer Joe a leghíresebb számai, de ő szerezte a Stablemates, a Whisper Not, az Along Came Betty, és az Are You Real? című számokat is. Golsont az International Academy of Jazz és jó néhány más szervezet hírességek csarnokába iktatták be.

Golson válogatott csapattal érkezik Budapestre. A kvartett zongoristája Fritz Pauer Ausztriából, aki sokáig volt az ott élő Art Farmer zenekarának állandó tagja, így a Vígszínház-beli koncertjén is. Bob Magnusson amerikai bőgős és a svájci dobos, Joris Dudli egészítik ki a ritmusszekciót. Golson az est záró produkciójának is részese lesz, ugyanis a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Grandeur, jazz and the future of music című műsornak ő az egyik szólistája, Balogh Kálmán cimbalomművész és a bőgős Magnusson mellett.

A Blueport minden bizonnyal új budapesti jazzhelyszínt is avat rendezvényével, a közeljövőben megnyíló RaM Colosseum ugyanis április 15-én tartja nyitó premierjét, a házigazda ExperiDance Produkció Forrás című előadásával, és ennek a XIII. kerületi központnak az éttermébe tervezik a Blueport gáláját is. Az amerikai pénztárcákhoz szabott belépő áráért az ültetett, hat fős asztaloknál helyet foglaló közönségnek magyar bort és amerikai steaket magában foglaló komplett vacsorát is felszolgálnak. A gála pénzügyi eredményétől függetlenül kétmillió forinttal támogatja a Bátor Tábort, ahol évről-évre daganatos és krónikus beteg gyermekek részesülnek élményterápiában.

Blueport Jazzgála, Június 10, RaM Colosseum
19:00 Sárik Péter szóló, Fábián Juli-Sárik Péter duó
20:20 Benny Golson Quartet, vendég: Fekete-Kovács Kornél
21:25 A Modern Art Orchestra Fekete-Kovács Kornél vezetésével, vendég: Benny Golson, Bob Magnusson, Balogh Kálmán