Hella

Kilenc éves a Lamantin

2011.04.19. 13:13

Programkereső

Nemzetközi fesztivállal együtt jazztábort is rendeznek Szombathelyen, a Lamantin nevű bumfordi, de vájtfülű víziemlős neve alatt.
Tábori fotó Borbély Mihállyal és tanítványaival
Tábori fotó Borbély Mihállyal és tanítványaival

Május 25-éig lehet jelentkezni a szombathelyi Lamantin Improvizációs Táborba, ahol a Zeneakadémia Jazz tanszéke és más neves jazzoktatási intézmények gyakran koncertező, híres tanárai tanítanak. A tábor természetesen az iskolai vakáció idején, június 19-25 között zajlik. A tábort akkreditálták, ezért nem csak a jazz-zenésznek készülő növendékek, hanem az aktív zenetanárok, ének-zenét oktató pedagógusok jelentkezését is várják. Az ilyen táborokban szokásos programnak megfelelősen lesznek hangszeres egyéni órák, zenekari és improvizációs gyakorlatok, csoportos jazzelméleti és jazztörténeti órák, tanári együttesek koncertje, és termésszetesen jam session-ök a tanárok és a hallgatók, ill. a fesztiválon fellépő zenészek részvételével.

A Lamantin tábor ikerrendezvénye az ugyanakkor, ugyanitt zajló nemzetközi jazzfesztiválnak, ezért természetesen a fesztiválon fellépő nemzetközi hírű művészek tartanak mesterkurzusokat is. Hogy név szerint kik lesznek ezek, azt még a szervező Improvizatív Zeneműhely Egyesület vezetői nem hozták nyilvánosságra. Mindenesetre ígéretes, hogy a tavalyi fesztiválon Benny Golson amerikai szaxofonos, a Johnny Thomson Singers gospel vokál, Spányiék Ozone Triója és más neves fellépők jártak. A fesztivál helyszínei idén is a Fő téren felállítandó fesztiválsátor (Fő helyszín), a nagy presztízsű Bartók terem és a város kávézói, éttermei lesznek. A tábor jelentkezési lapja letölthető az egyesületi honlapról (www.lamantin.hu).

A részvételi díj: 24 000 Ft, mely magába foglalja a fesztiváljegyet is . Adott esetben erre a Magyar Jazz Szövetség támogatást tud nyújtani. A tanárok között idén is ott lesz a szombathelyi Márkus Tibor, a tábor művészeti vezetője, a Magyar Jazz Szöveség elnöke, a Franciaországban élő és tanító Spányi Emil, tovább olyan neves muzsikusok, mint Friedrich Károly, Tóth Viktor, Elek István, Lakatos Ágnes, Winand Gábor, Gyárfás István, Mohai Tamás, Csuhaj Barna Tibor, Nesztor Iván, és Jeszenszky György.