Júlia, Rita

Gyönyörű vagy, mint az ének

2011.04.20. 16:45

Programkereső

A középkor vándorlantosai az énekelt versek segítségével szállították a nagyvilág híreit a információra éhes várnépnek, a huszonegyedik századi lantosok ugyanezen műfajt bevetve éppen, hogy kiragadni próbálják közönségüket a hétköznapok információrengetegéből. Hírszolgáltatás helyett a költészet népszerűsítése, megszerettetése lett a modernkori énekelt versek talán legfőbb funkciója.

A Müpa sokakat megmozgató Hangzó Helikon-sorozata a bizonyíték arra, hogy a megzenésített versekre manapság is igény van, hogy szeretjük Kosztolányit Kaláka-, Lackfit Lovasi András-módra, hogy kíváncsiak vagyunk a Gerendás Péter által tolmácsolt Faludyra, a Sebő-féle József Attilára vagy a Both Miklós-Radnóti párosra. A Helikon Kiadó 2004-ben vállalta föl az énekelt versek népszerűsítésének ügyét. Az azóta eltelt hét évben több mint húsz 18-21. századi magyar költő kortárs zenészek által megzenésített verseit tartalmazó album jelent meg szépen kivitelezett verseskötetek hangos mellékleteként. Ezeknek a kiadványoknak az anyagát hallgathatjuk meg időről időre a Művészetek Palotájának koncertsorozatán.

A tavaly márciusi nagy sikerű József Attila-est után idén tavasszal ismét a 16-17. századi énekelt vers műfaját a hetvenes években feltámasztó, újraértelmező Sebő-együttes lép a Fesztivál Színház színpadára, akik ezúttal Nagy Lászlót zenélnek a közönségnek. Nagy Lászlót, aki idén lenne 86 éves, és akinek saját versei mellett bolgár népköltészeti fordításait is megzenésítették azon a felismerésen felbuzdulva, hogy a folklór lényege csakis a vele összeforrt zene és tánc révén birtokolható. A 20. század egyik legkiválóbb hazai költője, versfordítója, rajzolója így nyilatkozott a zenekarról a hetvenes években: "Az újkori versek Sebő-szerzette dallamai azért oly megragadóak, mert szigorúan őrzik a zenei anyanyelv tisztaságát."

Ez a tisztaság párosul a Nagy László-versek rejtelmes-hatalmas erejével a május 2-i koncerten, ahol a Hangzó Helikon 2004-ben kiadott albumának anyagát hallgathatjuk meg. Várhatóan felcsendül majd többek között az Adjon az Isten, a Ki viszi át a szerelmet, a Himnusz minden időben, a Sólyom-ének, Az ördög hárfái és az Ez az álom nyughatatlan. Az előadáshoz kapcsolódó április 13-i Műhelybeszélgetésen Sebőék különféle művészeti ágak elismert képviselőivel gondolkodnak együtt a Nagy László-estről. A házigazda ezúttal is Fenyő Gábor lesz.

Sebő Ferenc
Sebő Ferenc

Hangzó Helikon-sorozat: Sebő együttes - Nagy László

2011. május 2. 20:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház