Júlia, Rita

Hat meg hat húr közt – Dianne Reeves

2011.04.23. 10:00

Programkereső

A műfajt tágan értelmező, világhírű jazzénekesnő, a minden közönséget, az európaiakat is lenyűgöző 55 éves Dianne Reeves denveri zenészcsaládból származik. Unokatestvére, George Duke, valamint Clark Terry segítették indulását, dolgozott Sergio Mendes-zel és Harry Belafontéval. A Blue Note újraindulásakor őt szerződtették először. Az egyetlen énekes, aki négy Grammy-díjából hármat egymás utáni években nyert el. Jelenleg huszadik szólóalbumán dolgozik. Két gitárossal hosszabb ideje zajló turnéjának elnevezése Strings attached, amellyel a Müpa Jazztavasz című fesztiválját nyitja meg május 7-én.
Dianne Reeves
Dianne Reeves

 - Úgy tűnik a sportban is érvényes elvet követi, hogy „győztes csapaton ne változtass", mert ugyanazzal a két gitárossal érkezik hozzánk most is, mint tavaly a debreceni fesztiválra. De ez azért szokatlan felállás.

- Így van, Romero Lubambo Brazíliából érkezett, Rio de Janiero-ból, lenyűgöző gitáros. Mindenfajta zenei stílusban otthon van. Mindig nagy szenvedélytől fűtött, amit csinál. Russell Malone az Egyesült Államok déli részén van otthon, a Mississippi deltájának környékén, és ez hallatszik a játékán. Mindketten elképesztően jó jazzgitárosok.

- Már vagy tíz éve legalább egyikük mindig ott van az Ön kíséretében, a lemezein is.

- Romeróval már a kilencvenes évek közepe óta dolgozom. Malonénak pedig nagy gyakorlata van az énekesek kíséretében, és a leghíresebb zenekarvezetők hívják állandóan, kiváló szólista.  

- Amikor azt nyilatkozta előzetesen, hogy a két gitáros között van, akkor persze arra gondolt, hogy Öntől jobbra és balra foglalnak helyet a színpadon. De mintha ez az általuk megjelenített zenei világra is ugyanúgy igaz volna, hogy Ön zeneileg közöttük valahol félúton áll.

- Végül is igaza van, ebben van valami. Az én helyem, nos, az az, ahol mindannyian találkozunk, középen. Mindannyiunknak különböző háttere van, de a produkció valami egészen különleges, szerves fejlődés csúcsa számomra. Persze, azért ülök középen, hogy mind a kettőjüket halljam és hogy mind a kettejükkel egyformán tudjak kommunikálni. De tény, hogy nagyon is szeretek kettejük közt ülni.

- Úgy tudom, hogy a budapesti koncert nagy részét a When you know című lemez anyaga fogja kitenni.

- Igen, a dalok nagy részét a közönség a When You Know című lemezről ismerheti. De már egy csomó új számmal is készülünk. Már eltelt valamennyi idő a When You Know megjelenése óta, írtam néhány számot. Azonkívül egy-két igazán híres dalszerző munkáiból is szemezgettem, a kevésbé ismertek közül, és néhány csodás gyöngyszemet találtam. Ezeket persze új hangszerelésbe ágyazzuk, hiszen a két gitár ezt mindig megkívánja. Ezekből áll össze a repertoár új része.

- Szinte bármilyen stílusban fantasztikusan énekel, ezért talán nem is volna szüksége arra, hogy repertoárját új, saját számokkal bővítse, mégis mindig új számokkal jelentkezik. Mi motiválja erre a leginkább?

-Tudja, én a szöveget szeretem leginkább, a történeteket. Néha találkozom egy dalszöveggel, amiről nem is feltétlenül tudom, hogy ki írta, és úgy érzem, hogy megszólít, hogy közvetlenül hozzám szól, eltalálja a szívem közepét, és akkor persze úgy érzem, hogy elő is kell adnom. A dalszerzéshez is leginkább a szövegen keresztül vezet számomra az út.

- Biztosan sok rajongója várja már az új lemezt.

- Annak is eljön majd az ideje. Most még nem tudom megmondani, hogy pontosan mikor, de remélhetőleg az év végére kézbe lehet majd venni. Csak tudja, megmondom őszintén, néha nekem is egy kevés lélegzethez kell jutnom, néha kicsit élnem is kell, és most egy nagyon hosszú, aktív időszak vége felé tartok, nagyon sokat dolgoztam az utóbbi időben, kicsit ki kell majd fújnom magam előtte.

Dianne Reeves
Dianne Reeves

- Beszélgetésünk idején turnéjának német állomásainál tart, és még előtte van a hírneves New York-i Lincoln Center-beli fellépésnek.

- Oda minden évben meghívnak, az idei fellépés mottóját a szerelmes dalok adják.

- Ami persze a When you know című lemezéről is elmondható...

- Oh, hogyne. Viszont New York-ban a kvartettem fog kísérni, tehát Peter Martin zongorázik, Romero gitározik, Reginald Veal bőgőzik és Terreon Gully dobol.

- És amikor turnézik vagy otthon van, szokott-e pihenésnek, kikapcsolódásnak zenét hallgatni?

- Tudja, állandóan hallgatok zenét, és az égvilágon mindenféle fajtát. Amikor turnén vagyok, akkor nagyon sokan odajönnek hozzám, főleg fiatal énekesek, és átadják a lemezeiket. Ezeket meg is szoktam hallgatni, egy részük igazán nagyon jó. Ezen kívül a világ minden részéből származó zenéket is szoktam hallgatni, teljesen nyitott vagyok, ilyenkor nincsenek előzetes elvárásaim. Néha persze a régi dolgokat újra előveszem, amiket régen szerettem. De higgye el nekem, hogy teljesen nyitott vagyok minden újra.

- Úgy sejtem, hogy szokott operát és klasszikus zenét is hallgatni, igaz?

- Természetesen. A legjobban az avantgárd dolgokat szeretem. Azt hiszem a kedvenc operám A gyermek és a boszorkányok (L'Enfant et les Sortiléges). Nagyon szeretem hallgatni, hogy az énekesek hogyan használják ki a hangjukban rejlő lehetőségeket. Szeretek dalestekre járni, annyi fantasztikus énekesnek voltam már dalestjén, és nagyon jellemzőnek találom, hogy az adott énekes milyen darabokat választ magának.