Júlia, Rita

Fókuszban a közép-kelet-európai régió

2011.04.26. 07:50

Programkereső

Az augusztus 10. és 15. közötti rendezvény programja 90-95 százalékban összeállt, a nulladik nap műsoráról egyelőre még folynak a tárgyalások.

A közép-kelet-európai régió kulturális sokszínűségének bemutatása áll az idei, 19. Sziget fesztivál fókuszában; a programsorozaton lesz Európa Színpad, Hungarikum Falu és közép-kelet-európai vurstli, a "mínusz egyedik" napon pedig Geszti Péter és zenészbarátai lépnek fel.

Mint azt Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója a fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre még mindig nincs aláírt szerződés a Fővárosi Önkormányzattal, holott már két hónapja megszületett a megállapodás, ám a tervezet hamarosan ismét a közgyűlés elé kerül. Emlékeztetett arra, hogy a szóbeli megállapodás alapján a Sziget 50 millió forint plusz áfa területhasználati díjat fizet a fővárosnak, emellett vállalta, hogy legalább 100 millió forint értékben elad szolgáltatásokat, elsősorban a tömegközlekedés területén.

A szervezők már korábban bejelentették, hogy az idei Szigeten fellép mások mellett Amy Winehouse, a Kasabian, a Pulp, az Interpol, a Chemical Brothers és a National. Az új, eddig nem ismert nevek közül kiemelkedik a brit Manic Street Preachers, amely tavaly is óriási sikerrel koncertezett a nagyszínpadon, valamint a La Roux és a White Lies. A világzenei színpad idei sztárjai közé tartozik Goran Bregovic és a Wedding And Funeral Band, az AfroCubism, a Gotan Project, az Oi Va Voi és a Cowboy Junkies.

Goran Bregovic
Goran Bregovic

Gerendai Károly szólt arról, hogy megújul a Nagyszínpad, és Európa Színpad néven egy teljesen új szabadtéri helyszín is lesz, ahol azok az európai zenekarok lépnek fel, amelyek hazájukban már népszerűek, nemzetközi szinten viszont még nem ismertek. Az Európa Színpadon játszik majd többek között a holland Go Back To The Zoo, a belga Triggerfinger vagy a német Söhne Mennheims. Szabadtéri színpadot kapnak a rock-metál előadók is, itt napi két nemzetközi sztár zenél majd, köztük a Judas Priest, a Motörhead, a Within Temptation és a Deftones. Óriási sátrakban várja a látogatókat az A38-Wan2 színpad (itt lép fel a Hurts és a Skunk Anansie), valamint a Party Aréna is (Kid Cudi, Trentemöller, Richie Hawtin).

A "mínusz egyedik" napon, augusztus 8-án Geszti Péter és zenészbarátai lépnek fel. Geszti elmondta, hogy a kétórás koncert keretében fellép az Első Emelet, a Rapülők, a Jazz+Az, és előadnak egy zenei egyveleget A dzsungel könyve című musicalből is. A "Gesztiválnak" is nevezett program névadója megtiszteltetésnek nevezte, hogy olyan előadók után léphet a Sziget színpadára a mínusz egyedik, illetve nulladik napon, mint az LGT, az Illés, a Tankcsapda vagy a Kispál és a Borz.

A dzsungel könyve - 800. előadás a Pesti Színházban, 2009. november 2.
A dzsungel könyve - 800. előadás a Pesti Színházban, 2009. november 2.

Szép Fruzsina, a Sziget fesztivál programigazgatója arról beszélt, hogy idén különös hangsúlyt helyeznek a közép-kelet-európai régió kulturális sokszínűségének bemutatására. Ehhez kapcsolódva tízedik születésnapját ünnepli a Roma Sátor, ahol fellép például a Besh o droM vagy a Baltazar Montanaróval megerősített Söndörgő is. A vándorvurstli is közép-kelet-európai vurstli lesz a hatvanas évek klasszikus vidámparkjával, vagyis erőművésszel, törpével és szakállas nővel.

A Sziget Paradise a szeretetről, a szerelemről és az emberi kapcsolatokról szól majd; itt lesz lassúzós sátor is. Az úgynevezett KUZÓ (KUltúrZÓna) ad helyet európai és dél-amerikai képzőművészek alkotótáborának, a Hungarikum Faluban pedig ezúttal a szüret áll a középpontban. Az utcaszínházat a német Pan.Optikum csoport képviseli esténként, és természetesen idén is lesz Civil Sziget és Ability Park. Az Octopus Összművészeti Helyszínen az elmúlt évekhez hasonlóan lesznek klasszikus zenei, irodalmi és képzőművészeti előadások, beszélgetések, performance-ok, és idén ide költöznek a korábbi Jazz Sátor programjai.

Mint elhangzott, az egyik főtámogatóval, a Vodafone-nal együttműködve egy nagy tornyot építenek a Sziget közepén, az általánossá váló fesztiválkártyával készpénzfizetés-mentessé válhat a rendezvény, valamennyi szolgáltatónál lehetővé válik a telefonos fizetés, lesz kedvezményes perc alapú fesztiváljegy, és megmarad a tavaly bevált csoportos és éjszakai félárú jegy. A jegyárak egyébként nem emelkednek a tavalyihoz képest, és április végéig még 15-18 százalékkal olcsóbban vásárolhatóak meg elővételben.