Eszter, Eliza

Papírváros a Városháza mögött

2011.04.30. 20:00

Programkereső

Az egykori Fővárosi Tanácsi Művelődési Házban, a mai Merlinben Szőke Szabolcsék Velence hangjait idézik fel.

Szőke Szabolcs és Váczi Dániel tavaly Papírváros címmel a GyőrFree gondozásában adtak ki először duólemezt, bár több együttesben is közösen zenélnek. Ennek legtöbb darabját a lagúnák városa, Velence ihlette. Duójukhoz Eszes Fruzsina (ének) és Kallai Nóra (Viola Da Gamba) csatlakozik. A nyilvánvaló világzenei indíttatásra így régizenei rétegek rakódnak. A lemez és a koncert címe egyszerre utal valóságos és képzeletbeli városra és a színházi díszletvárosokra is. A lemez számain kívül több Hólyagcirkusz-előadás zenéje is elhangzik majd.

Szőke Szabolcs a kísérletező kedvű magyar világzenei törekvések egyik alapembere, a közelmúltban a Tin-Tin, újabban az Ekter együttesek élén fejti ki ezirányú tevékenységét. Újabban a Merlinben láthatók a Hólyagcirkusz, az ugyancsak általa alapított zeneszínházi csapat különleges, semmihez nem hasonlítható előadásai. Két éve, a hatvanadik születésnapján tartott koncertjén felvétel is készült, amely azóta dupla lemezen is megjelent (Hunnia).

A 38 éves Váczi Dániel szaxofonos ugyanúgy a maga útját járja, mint Szőke, ezen a produkción kívül együtt szerepel Szőkével az Ektarban is. Fontos szólistája a Plastic Septetnek, saját neve alatt triót, és ennek kibővített változataként kvartettet és kvintettet is működtet, mellyel magasra törő, a klasszikus zenére emlékeztető szerzői ambícióit valósítja meg. A szoprán és az alt mellett talán az egyetlen hazai szopranínó szaxofonos.

Papírváros - Szőke Szabolcs
Papírváros - Szőke Szabolcs

Papírváros koncert

2011. május 5. 21:00 Merlin Színház

Km.: Eszes Fruzsina (ének, vibraton, gato drum), Kallai Nóra (viola da gamba, viola da gamba soprano, vibraton), Szőke Szabolcs (gadulka, array mbira, aquaphone), Váczi Dániel (alt és sopranino szaxofon, hapi drum, spring drum)