Fülöp, Evelin

Öt évesek a Cimbik

2011.05.03. 15:15

Programkereső

A Budapest Folk Festen ünnepli ötéves születésnapját a Cimbaliband.
Cimbaliband actionban
Cimbaliband actionban

A magyar világzenei élet kiemelkedő zenekara, a Cimbaliband elérkezett fennállásának első jubileumához, amit a Fonóban, az év kiemelkedő folk/világzenei eseményén, a Budapest Folk Fest 2011 második napján, sok kiváló vendéggel, baráttal ünneplnek meg.
A 2006-ban alakult Cimbaliband hamar a fiatal világzene-kedvelő közönség egyik kedvenc zenekarává nőtte ki magát. A felállás eleve unikumnak számít: szerb harmonikás, magyar hegedűs és énekes, horvát dobos, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros.
Magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, délszláv muzsika, rock'n'roll, különböző műfajok, de két dolog mégis összetarjta a bandát: a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer, a cimbalom, amelyen néha Unger Balázst egyenesen Chuck Berry-hez hasonlítják. Gyors „riffjeivel" változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart a magyar akusztikus "keverőpult" mögül. Multikulti" örömzenét játszanak, stílusbeli korlátok nélkül, de mély gyökerektől táplálva.
A zenekar az elmúlt öt évben a magyar fesztiválpaletta minden lehetséges színpadán koncertezett a Szigettől a Művészetek Völgyén át, a Tavaszi Fesztiválig, de nagy sikereket értek el egész Európában, ahol több mint 40 koncertet, és több fesztiváldíjat mondhat magáénak a Banda. Legutóbb a Berlini Filmfesztiválon dolgoztak együtt a jubileumi koncert sztárvendégével Gryllus Dorka művésznővel. Közös előadásukban filmslágereket hallhat a nagyérdemű publikum sajátos „cimbali-stílusban" feldolgozva. Több alkalommal volt színpadi partnerük a Csík zenekar virtuóz fúvósa, Makó Péter, aki ismét számos összeállításban színesíti a programot. A banda vendége lesz egy cimbalom- , és egy hegedűpárbaj erejéig az Állami Népi Együttes két hangszeres szólistája, Pál István „Szalonna" prímás, valamint Ürmös Sándor cimbalmos. Két táncegyüttes is csatlakozik az ünneplő csapathoz, a fiatal, erőtől duzzadó Fricska Tánccsoport, és a román táncok lelkes tolámcsolója a Cerbul de Aur. Állandó vendégeik sem maradhatnak le a listáról, így fellép még az ex-Cimbaliband tag, Rodek Krisztián tamburás (Kolo zenekar), Agatics Krunoszláv „Kico" harmonikás (Zora), Gera Gábor harmonikás (Pravo) és a fiatal tehetséges hegedűs Solymosi Máté "Rigó" (Emse). A koncert után a Zagyva Banda táncháza gondoskodik majd a hamisíthatatlan Budapest Folk Fest hangulatról.

2011 május 11, 21:00
Fonó Budai Zeneház
A Cimbaliband 5 éves jubileumi koncertje a Budapest Folk Fest második napján