Fülöp, Evelin

Gayer Mátyás nyerte a jazz-zongoristák versenyét

2011.05.08. 23:05

Programkereső

A rutinos, nála idősebb Rafael Máriót is megelőzve a 19 éves Gayer Mátyás nyerte a jazz-zongoristák tehetségkutató versenyének döntőjét.
Feszült figyelem a zsűri arcán (Maloschik, Tzumó, Bóna) Fotó Kovács Bence
Feszült figyelem a zsűri arcán (Maloschik, Tzumó, Bóna) Fotó Kovács Bence

Május 8-án este rendezték a Budapest Jazz Clubban a Balogh „Csibe" Jenő emlékének szentelt jazz-zongora tehetségkutató verseny döntőjét. A döntőbe az első két forduló legjobb hat versenyzője került. Ők egy szabadon választott szám mellett Balogh „Csibe" Jenő Salute to Oscar című, Oscar Peterson tiszteletére írt számát kellett eljátsszák, Horváth „Plútó"  József bőgős/basszusgitáros és Lakatos „Pecek" András dobos kíséretével. A színvonal a házat teljesen megtöltő közönség általános vélekedése szerint nagyon magas volt, holott a versenyzők között többen még húsz évesnél is fiatalabbak. A háromtagú zsűri (Maloschik Róbert, a Magyar Rádió nyugalmazott szerkesztője, a verseny fő szervezője, Bóna László, a Budapest Jazz Club igazgatója, és Oláh „Tzumó" Árpád zongoraművész, az 1998-as, hasonló tehetségkutató verseny egyik győztese) az alábbi eredményt hirdette ki:    

A versenyt Gayer Mátyás nyerte, aki 19 éves, pécsi születésű, Nagykanizsán nevelkedett, zeneiskolába is ott járt, jelenleg a Grazi Kunstuniversität jazz-zongora szakos hallgatója. Szabadon választott darabként Varga Dániellel közösen írt szerzeményét játszotta (Psalm). A kötelező darabban, ami tipikus barvúrdarab, kitűnt szólójának felépítettsége, az egész műsorában érezhető ízléses, harmóniailag - főleg saját szerzeményében - a legjobb Bill Evans-i választékosságot követő kidolgozása. Mindemellett képes volt technikai erényeket is megcsillogtatni. Díjai: a 200.000 forintos fődíj a Magyar Rádió felajánlásából, 150.000 forintos Audmax vásárlási utalvány, lemezkiadás a Gramy Records és a Budapest Jazz Club támogatásával, valamint meghívás a 40. Debreceni Jazz Fesztiválra, a Zsámbék Jazz Open 2011-re, a Magyar Jazz Ünnepére (2012) és a Budapest Jazz Clubba.

Gayer Mátyás, a verseny győztese Fotó Kovács Bence
Gayer Mátyás, a verseny győztese Fotó Kovács Bence

A második díjat a leginkább rutinjával és magabiztosságával kitűnő, 21 éves budapesti Rafael Márió nyerte, aki a Liszt Akadémia első éves hallgatója. Saját számában, mint ahogy az idei Jazz Showcase-en is, egy főleg Chick Coreára emlékeztető, de önálló, teljes művészi világot festett fel, erős ritmikával, hatásos és jól kidolgozott elemekkel. Nyereményei: a 150.000 forintos pénzdíj az Előadóművészi Jogvédő Iroda felajánlásából és meghívás a Zsámbék Jazz Openre és a Budapest Jazz Clubba.

A zsűri két, megosztott harmadik díjat adott ki Pintér Péternek és Tálas Áronnak. A Kapuváron született Pintér tavaly végzett az LFZE Jazz tanszéken, a mezőkövesdi Tálas Áron pedig első évfolyamra jár ugyanoda. A további sorrend: az ötödik Bartha Mátyás, a grazi jazz tanszék hallgatója, a hatodik a székesfehérvári Horváth János lett, aki a Kodolányi Jazz tanszakán végezte tanulmányait.