Hella

Graszt: Reggelig mulatok

2011.05.15. 11:00

Programkereső

Májusban megjelenik a „kispaszabi édes cigányok” negyedik lemeze, amelynek bemutatója május 15-én lesz a Millenárison a Budapest Folk Fest keretében.

A Parno Graszt legújabb, sorrendben negyedik stúdiólemeze remekül illeszkedik abba a sorba és kirobbanóan vidám, élettel teli hangulati világba, amelyet az eddigi albumok is idéztek. A lemez új számainak nagy része a túláradóan boldog optimizmusról, életörömről, gondtalan mulatásról, táncról szólnak. A zenekarvezető Oláh József saját szerzeményei személyes élményekből fakadnak - az egyik elmeséli például nemrég született kislányának történetét, egy másik a máriapócsi híres Mária-kegyhelyen tett fogadalmukról mesél. 

Parno Graszt_India1_Horn Márton fotója
Parno Graszt_India1_Horn Márton fotója

A Parno zenéjének stílusa továbbra is hihetetlenül feszes ritmusokra, a húros hangszerek virtuóz kontrázására és a vokálok összetéveszthetetlenül egyedi karcosságára épül. A lemezen a zenekar fiatal harmonikása, Oláh Krisztián (Erike) énekes-szólistaként is bemutatkozik a Tu Zsanesz című nótában. 

A Reggelig mulatok különlegessége, hogy duplalemezes kiadás: a 18 nótát tartalmazó audio CD mellett DVD-melléklet is található, amely a zenekar 2008-as indiai útja során készített dokumentumfilmet tartalmazza. Kevés olyan autentikus cigányzenekar van, amelyik azután is meg tudja őrizni tisztaságát, miután igazán népszerűvé vált. A Parno Graszt ma is ugyanazt a kedvességet, egyszerűséget és vidámságot idézi, amiért zenéjüket 2002-ben megszerette a nagyközönség. Nem akarják hagyományőrző dalaikat túlcifrázni, mert tudják, mekkora energia lakik stílusuk letisztultságában. 

A kispaszabiak neve húszéves fennállásuk óta egyet jelent az autentikus cigányzenével. Esetükben az autentikus valóban eredetit, hamisítatlant jelent, hiszen amellett, hogy zenei anyagukat maguk gyűjtötték a szabolcs-szatmári Paszab és környékéről, a zenekar a mai napig itt él, távol a nagyvárosok zajától és gyorsan múló divatjától. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar pedig őszinte, közvetlen természetét. 

Rávágok a zongorára című lemezük 2002-ben - elsőként a magyar zenekarok közül - a 7. helyen végzett az Európai Világzenei Ranglistán

(World Music Charts Europe). Hagyományőrző tevékenységük elismeréseként 2003-ban a BBC dokumentumfilmet forgatott róluk, a svájci Vibrations pedig 2005-ben beválasztotta őket az év 10 legjobb zenekara közé. 

Parno Graszt_India_Horn Márton fotója
Parno Graszt_India_Horn Márton fotója

Zenéjük mára bejárta a világot: 2008-ban Indiában kutatták zenei gyökereiket, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat keresve, falusi zenészekkel együtt muzsikálva. Erről az egyedülálló felfedezőútról Silló Sándor dokumentumfilmet forgatott, amelyet az új lemez DVD-melléklete teljes terjedelmében tartalmaz. Útjuk 2009-ben az Egyesült Államokba vezetett, ahol történetük leghosszabb turnéján 40 nap alatt 20 városban adtak koncertet New York-tól San Franciscóig. Az évet végül Koppenhágában zárták, ahol a világzenei szakma legfontosabb csúcstalálkozóján, a World Music Expón (WOMEX) léptek föl, kiváltva a nemzetközi szakma újabb elismerését.

Lemezek:

2002 Rávágok a zongorára, Fonó Records

2004 Járom az utam, Fonó Records

2008 Ez a világ nekem való, Podium Productions

2011 Reggelig mulatok, Fonó Records