Eszter, Eliza

Bor, irodalom és jazz a Pilvaxban

2011.05.17. 12:49

Programkereső

Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Ma alapító-főszerkesztője, a Pilvax művészeti vezetője különleges borbemutatóra invitálja az irodalom barátait.
Pilvax
Pilvax

A Pilvaxban május 18-án, szerdán fél hattól a hírneves szekszárdi Fritz Borászat hozza el legnemesebb nedűit, hozzá a történelmi kávéház szakácsművészei készítenek káprázatos vacsorát. S közben - igazolva, hogy a bor és az irodalom kéz a kézben járnak - dr. Töttős Gábor, az Alisca Borrend krónikása „versel". Előadásában a reformációtól napjainkig, Garay János, Babits Mihály, Baka István és mások remekeit hallhatjuk.

Töttős Gábor főiskolai docens előadásában elhangzik majd a szekszárdi szőlő és bor históriája „száz ékes, rímes, rémes versszakban". Ezután részleteket hallunk Tolnai Fabricius Bálint 1580-as verséből, amelyben a borfogyasztási szokásokról szól. Rövid prózai szemelvények következnek a 17-18. századból: „Hogyan és miért lett a vörösbor magyar nemzeti jelkép?" - egyebek közt erre is választ kap a publikum.

Pilvax
Pilvax

Garay János Szegszárdi bordalát szintén meghallgathatjuk, amelyben először fordul elő az általa kitalált „bikavér" szó. Ezután következik Babits Mihály Őszi pincézés (Ikerszonettek) című remeke, majd Baka István Háry János bordala. És persze nem maradnak el a klasszikus Féja-, Móricz- és Mészöly Miklós-sorok sem. Az előadás igazolja, hogy Szekszárd nemcsak a bor, de az irodalom városa is.

A belépő uzsonnával és borokkal 1848 forint. Közvetlenül a borest után, este nyolc órától Lakatos Gyula zongorista jazzestje lesz hallható.