Benedek

Szerelmi álmok és hulló falevelek

2011.05.18. 14:52

Programkereső

A fiatal bécsi zongorista, Wolfgang Seligo magyarországi bemutatkozó koncertjét az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában rendezik.
3E262DBB-6B07-4460-ACD8-2459143376E3

Seligo, nyilvánvalóan magas szintű klasszikus zenei képzettségével az osztrák jazzmuzsikusok tiipikus erényét csillogtatja, de nagyjából besorolható az európai zongoristák új generációjába is. Őket az különbözteti meg az előttük járóktól, hogy egyrészt erős groove-ot alkalmaznak játékukban, másrészt a popzenéből is hajlandók átemelni egyes stílusjegyeket. Szólóban, és sokszor kvartettje élén Seligo már bejárta a fél világot, Chicagótól Pekingig. Budapestre szólólemezének (Alternative Jazz Piano) aktualizált változatával érkezik, és ezúttal a bicentenárium alkalmából arra is példát fog mutatni, hogyan lehet a mai stílusokat Liszt Ferenc zongorázásával kapcsolatba hozni.

Természetesen erőlködés nélkül húzhatóak egyenesek a romantika nagymesterétől a cigányzenén és a ragtime-on át (a ragtime-ra minden bizonnyal Liszt addigra már közkeletű zongora-repertoárja, Lisztre pedig nyilvánvalóan a cigányzene hatott), de azért a kérdést ízléssel és nem túl nagy általánosítással kell kezelni. Seligo éppen erre tesz kísérletet, amikor a híres Charles Lloyd-örökzöld, a Forest Flower improvizációs részébe beilleszt egy betétet, amelyet a Szerelmi álmokra alapoz. Ez a mű nem csak a ragtime-korszakban volt sláger, hanem a szvingkorszakban is, amikor az első korszkalkotó európai jazzmuzsikus, Django Reinhardt művészetébe utat talált, ugyancsak egy feldolgozás formájában. Seligo frappáns tükröt kíván ezek után tartani, mert a Hulló falevelek (Az ugyancska magyar származású Kosma szerzeménye) egy barokk stílusú feldolgozásban hangzik el. Seligo a műsor további részében saját szerzeményeit játssza nagysikerű bemutatkozó lemezéről, amely szintén az Alternative Jazz Piano címet viseli.

Május 19, 18h30 Wolfgang Seligo zongorakoncertje az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában (Bp. VI. Andrássy út 43)

Ingyenes - de a szervezők bejelentkezést kérnek: Elisabeth.PESCHKE@bmeia.gv.at