Júlia, Rita

Culbertson elsőre is duplázik

2011.05.20. 00:40

Programkereső

Budapesten koncertezik az amerikai smooth jazz új billentyűs sztárja, Brian Culbertson. VIDEÓVAL
Brian Culbertson
Brian Culbertson

A smooth jazz és funk új sztárja Brian Culbertson, aki 8 évesen kezdett zenélni, és már a billentyűs hangszerek mellett a harsona és a basszusgitár is jól szól a kezében. Fénykép is bizonyítja, hogy Brian már igen korán kezdte: a Bringing Back The Funk című lemez borítóján egy olyan fotó látható, melyen a művész két és fél évesen fejhallgatóval a fején hallgat egy Earth Wind and Fire lemezt, a legteljesebb átéléssel. Később, amikor már beszélni is tudott elmondta, hogy nagy hatással volt rá többek között a Yellowjackets, a Brecker Brothers és James Brown munkássága is.
A fiatal tehetség a chicagói DePaul Egyetem elvégzése után 1994-ben adta ki első lemezét, melyet azóta még 12 követett, és összesen 25 nótája került fel a slágerlistákra. A szakma olyan hírességeivel játszott együtt, mint Brian McKnight, Maurice White, Ray Parker Jr., Dave Koz, Larry Graham, Barry Manilow, Herb Alpert és Natalie Cole.
Amikor egy interjúban arról faggatták, hogy milyen hangszeren játszik még, a fent említetteken kívül, akkor elmondtam, hogy dobol, trombitál, sőt még tubán is tud játszani. Viszont gitározni még egyáltalán nem tanult meg, mert a fémhúrok pengetése nem tenne jót az ujjainak...
A már idézett interjúban azt is elmondta, hogy először jön Magyarországra, de nem saját zenekarával, hanem magyar zenészekkel for szerepelni: „Ezek a srácok biztosan másképp játsszák a dalaimat, mint ahogy én szoktam, úgyhogy még az is lehet, hogy átértelmezik azokat. Ami a műsort illeti a lényeg, hogy energikus legyen, biztosan jól fogjuk magunkat érezni, és ebbe bevonjuk a közönséget is."
Az alábbi dalban szinte egyszerre rögtön két nagyon funky dalt hallunk, Brian két hangszert is megművel egyszerre, és egyszerre élő koncert is meg stúdiófelvétel is.

Május 26. 20:00 Millenáris Teátrum
A Jazzy 90.9 és a Raffaello bemutatja: Brian Culbertson
Előzenekar: Garami Funky Staff