Konstantin

Kurt Elling Magyarországon

2011.05.21. 21:33

Programkereső

A világ vezető férfi jazzénekeseként számon tartott chicagói Kurt Elling hazai bemutatkozása a Budapest Jazz Clubban zajlik.
Kurt Elling, jazzenekes
Kurt Elling, jazzenekes

Elling, a tökéletes technikájú, sármos bariton kiemelkedő műveltséggel és intelligenciával rendelkezik, művészi sikereinek jelentős tényezője, hogy olyan sokatmondóak saját dalszövegei. A sokáig a Blue Note-tal dolgozó énekes utolsó előtti lemezén (Dedicated to you) a Coltrane-Hartman repertoárt fogalmazta újra, amiért a Grammy-díjat is megkapta. (Persze korábban nem a sikertelensége, hanem a díjat osztó bizottságban vállalt tisztsége miatt késlekedett számára ez az elismerés.) Legfrisseb albumám, amely The Gate címmel jelent meg (Concord Records) bátran nyúlt pop slágerekhez is: Beatles (Norwegian Wood), Stevie Wonder és King Crimson számokhoz. Ellinget soszor nevezték már a világ legjobb férfi énekesének, a tekintélyes New York Times se sokat cicózott; a leginkább kiváló férfi énekesnek titulálta a baritont utolsó lemezét méltatva.  

A BJC-beli, szenzációsnak ígérkező első magyarországi fellépésén elválaszthatatlan társa és hangszerelője, Laurence Hobgood zongorista vezeti a triót, a turnénak ezen a részén (Isztanbul, Tel Aviv, Párizs, Milánó) John McLean gitáros a hangszeres szólista.

Kurt Elling Quartet with John McClean

2011. május 28. 21:00 Budapest Jazz Club

Tagjai: Kurt Elling (ének), Laurence Hobgood (zongora), John McLean (gitár), Harish Raghavan (nagybőgő), Ulysses Owens Jr (dob)