Dezső

Haránt a stílusokon át

2011.06.02. 14:48

Programkereső

Fülep Márk fuvolaművész a zenetörténet rengeteg stílusát, hangszerének szinte minden válfaját egyformán szereti a 17. századi zenétől és a népzenétől Bartókon át egészen a kortárs zenéig. Koncertjére minden műfaj legjobbjait hívta meg, hogy mindezt egy este, új perspektívában mutatathassa meg, így a Müpa-beli est műsora eljut a kortárs zenétől egészen az improvizációig.
Lukács Miklós, Borbély Mihály, Fülep Márk
Lukács Miklós, Borbély Mihály, Fülep Márk

Fülep Márk még a Bartók-jubileum évében határozta el, hogy cimbalomkísérettel akar Bartókot játszani. A 2000-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Pröhle Henriknél diplomázott kiváló fuvolaművészre jelentős hatással volt Matuz István és Drahos Béla előadó-művészete is. A kortárs művek előadásáért kétszer is Artisjus-díjat kapott, és háromszor részesült a Fischer Annie-ösztöndíjban. Több mint harminc mesterkurzuson vett részt, szakmai kíváncsisága szinte kielégíthetetlen. De ne gondolja senki, hogy Fülep Márk is beállt azoknak a sorába, akik a klasszikus zenét az avatatlan fülek számára népszerűsítő crossoverrel próbálkoznak! Ő egész más felfogásban szerkesztette meg rendhagyó estjét: nem keveri a műfajokat, a népdalok, a népdalfeldolgozások és az improvizációk mindig saját kereteik között szólalnak meg, csak éppen több, egységes, teljes ívet kirajzoló blokkba szerkesztve. Fülep célja a stílusok egymásra épülését megmutatassa, azt, hogy egyik sem létezik a másik nélkül, és ehhez - úgy tartja - nem kell őket erőltetetten keresztezni. Műsora viszont épp ettől válik színessé, a megközelítés pedig rugalmassá. Ő maga nemcsak fuvolán - konkrétabban egy állami tulajdonú, arany Yamaha-hangszeren -, hanem altfuvolán, piccolón, flótákon, tilinkón és hosszúfurulyán is játszik.

A Magyar Motívumok című, tág horizontot felvázoló estnek még egy nagyon fontos késztetése az, hogy Fülep mindig kíváncsi volt a fuvolacsalád magyar népi hangszereire, tervezett doktori tanulmányait is ezek huszadik századi zeneirodalmi vonatkozásainak kívánja majd szentelni. A Muzsikás együttes - például nagy sikerű műsorukban a Bartók-vonósnégyessel és Sebestyén Mártáva - döntögette már ilyen felfogásban a falakat, dobta sutba a sokszor szűkkeblű műfaji felfogást, amely a koncerttermek műsorát uralja. Fülep éppen Sipos Mihállyal (Muzsikás) fog duózni ugyancsak Bartók-kottából. Egy másik duó igazán látványos lesz, hiszen a híres Batyu, vagyis Farkas Zoltán (akinek partnere, Tóth Ildikó is színpadra lép) táncolni fog Borbély Mihály improvizációira, duójuk egyedülállónak ígérkezik. Fülep szólóban, Borbéllyal és Lukács Miklós cimbalmossal Kurtág, Kocsár Miklós, Sáry László darabjaiból állította össze az első blokkot, ezzel is feje tetejére állítva a kronológiát mindenek fölé helyező, hagyományos szerkesztésmódot. A Három csíkmegyei népdalt Bartók gyűjtéséből előbb a csodálatos tisztaságú népdalénekes, Bognár Szilvia adja elő, majd a feldolgozás a régi elképzelést megvalósítva a híres cimbalomművésszel, Lukács Miklóssal duóban hangzik el. Lajtha László fuvoladarabjait repertoárja nélkülözhetetlen részének tartja Fülep. Az improvizációkkal, tánccal fűszerezett második rész fergeteges fináléját viszont Bartók népszerű Román népi táncaival az egész társulat adja elő.

Lukács Miklós, Borbély Mihály, Fülep Márk
Lukács Miklós, Borbély Mihály, Fülep Márk

Magyar motívumok

2011. június 10. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Magyar kortárs, magyar népzene, improvizációk

Km.: Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, kaval, kettősfurulya, tilinkó), Fülep Márk (fuvola, altfuvola, piccolo, flóták, tilinkó, hosszúfurulya), Lukács Miklós (cimbalom), Bognár Szilvia (ének), Sipos Mihály (hegedű), Farkas Zoltán "Batyu", Tóth Ildikó (tánc, gardon)
Műv.vez.: Fülep Márk

Kurtág: Két miniatűr; Szálkák (részlet)
Borbély: Hungaricum
Kocsár: Varázsdoboz (részlet)
Sáry: Tikfa-zene
Lajtha László: Két darab szólófuvolára; Palóc verbunk, lassú és friss csárdás; Gyimesi muzsika
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok a XVII. századból
Bartók: Duók (részlet); Három csíkmegyei népdal; Román népi táncok
Borbély Mihály-Lukács Miklós: Áthallások
Borbély Mihály: Kettős
"... azon megyünk Moldovába"