Eszter, Eliza

FeFe, azaz kultúrpezsgés a Rádayban

2011.06.06. 21:30

Programkereső

A Ferencvárosban egész nyáron zajló kultúrprogramok a pünkösdi hétvégen artistákat, világ-, jazz- és komolyzenészeket koncentráltan hoznak közel a látogatókhoz.

Ferencvárosban jelentős nemzeti intézmények, mint a Művészetek Palotája, Iparművészeti Múzeum, kisebb-nagyobb közösségi terek, pl. Ferencvárosi Művelődési Központ, galériák és alkotóközösségek (2B, Art9 galéria, Medence Csoport), stúdiószínházak (Pinceszínház, Stúdió K.) működnek. Kora tavasztól késő őszig szinte hetente számos különleges művészeti fesztivál (a Ráday Kultucca keretében), zenei projektek (Református Zenei fesztivál), vagy családi és gyermek programok következnek.

Fatima Spar
Fatima Spar

A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei (FMK) rendezvényeinek sorában az egyik legnépszerűbb esemény a június Ferencvárosi Fesztivál, amely idén változatos programsorozatot kínál a korábbiaknál. A Bakáts téri templom előtt május végétől augusztus végéig közösségi helyszín nyílik, amely pihenésre és szemlélődésre, beszélgetésre is alkalmas (nyitva június 9-től augusztus végéig reggel tíztől este tízig). Artisták, zsonglőrök, utcazenészek, komolyzenei koncertek, felolvasók, komédiások szokott és szokatlan helyszíneken minden csütörtökön 16.00 és 18.00 óra között szolgálnk meglepetésekkel. A Kálvin tértől a Ráday Kultucca, Mester utca és a Tompa utca szegleteibe, valamint a Ferenc térre kellemes kora esti élménysétára várnak mindenkit, a kisszínpadokon zenei, irodalmi, utcaszínházi, táncművészeti és cirkuszi produkciók láthatók.

Az augusztus végéig tartó Kultúrpezsgés - Ferencvárosi Nyár fókuszprogramja lesz a pünkösdi Ferencvárosi Fesztivál (FEFE, június 9-13), amelynek minden programja ingyenes . A Bakáts téren délután gyerekprogramokat, komolyzenei koncerteket, majd kora esti jazz, világzenei és népzenei koncerteket rendeznek. A fesztivál nyitónapján nagyszabású artista felvonulás köszönti az arra járókat a Ráday utca-Ferenc tér útvonalon.

A hosszú hétvége programjának rögtön a kezdetén a legnépszerűbb előadókat lehet megtalálni, mint például Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda. Utánuk az Ez a divat következik, náluk az igényesen szórakoztató, funkos és jazzes lüktetés a divat. Utánuk a world music ausztriai kiválóságai, a török származású énekesnő vezette Fatima Spar & The Freedom Fries következnek, akik korábban már sikert arattak az A38-on, a Mediavawe-en, Pécsett 2010-ben és a Volt Fesztiválon.

Muzsikás
Muzsikás

Másnap a magyarországi világzene örmény apostola, David Yengibarjan lép fel, majd sötétetedés táján a Hot Jazz Band szerepel, akik vadonatúj lemezüket a huszas-, harmincas évek telefonos slágereiből állították össze. A világzene és a jazz határán mozog, egy nagyon pontosan meghatározható ízlésvilágot követve a Párniczky András gitáros vezette Nigun, utánuk pedig az akusztikus gitár virtuóza következik, Szabó Sándor, Ralf Gauckkal és Major Balázzsal trióban. A pünkösdi ünnephez méltóan hétfő este az Erdődy Kamarazenekar fúvóskoncertje hallható a Ferencvárosi Fesztiválon, hogy utánuk az egész világon óriási sikerrel szerepelt Muzsikás legyen egészen maga színvonalú zárása a kilencedik kerületi kultúrpezsgés első nyári etappjának.