Emil, Csanád

VeszprémFest

2011.06.09. 14:41

Programkereső

Új névvel és a megszokott minőséggel várják a "királynék városába" látogatókat július 27. és 30. között.
Keller András, Snétberger Ferenc, Rácz Zoltán
Keller András, Snétberger Ferenc, Rácz Zoltán

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a nagysikerű kulturális fesztivált, amely eddig Veszprémi Ünnepi Játékok néven volt ismert. "A névváltoztatásra azért volt szükség, hogy az rövidebb, érthetőbb és nemzetközi szempontból jobban kommunikálható legyen" - mondta Mészáros Zoltán fesztiváligazgató a kedden tartott sajtótájékoztatón. A minőség azonban a régi, így a július végi eseményre a világ minden tájáról (Szenegálból, Brazíliából, Nagy-Britanniából, Skandináviából és természetesen Magyarországról) érkeznek fellépő művészek.

A fesztivált a Grammy-díjas brazil énekes, gitáros, dalszövegíró Gilberto Gil koncertje nyitja július 27-én. Másnap a funk és acid jazz rajongóit a londoni Incognito és a skandináv Nils Landgren Funk Unit zenekar várja. Magyar művészekből sem lesz hiány: július 29-én a Concerto Budapest lép fel az Amadindával és Snétberger Ferenccel, akik ezúttal egy romantikus hispán éjszakát varázsolnak a veszprémi várba. A szombati záró koncertet a világzene egyik legnevesebb afrikai előadója, Youssou Ndour adja.

Az idei programot a főműsoron kívül több esemény is gazdagítja: a nulladik napon, 26-án a Pomádé király új ruhája című gyerekoperát láthatják kicsik és nagyok a Veszprémi Petőfi Színház produkciójában, a plusz egyedik napon, 31-én az Auer Szimfonietta ifjúsági szimfonikus zenekar lép színpadra.

Újdonság a fesztivál programstruktúrájában, hogy július 21. és 31. között a hangulatos Óváros téren a Rozé, Rizling és Jazz Napok programja nyújt gasztronómiai és további zenei élményeket az idelátogatóknak.