Gábor, Karina, Ders

Csendes ülős Adu

2011.06.23. 23:15

Programkereső

Sade koncert lesz novemberben Budapesten: az igényes popzene állócsillaga a szervező Live Nation reményei szerint megtölti a sportcsarnokot.
Sade, Soldier of Love
Sade, Soldier of Love

Adu Sade nigériai születésű, yoruba-angol származású brit énekesnő (születési nevén Helen Folasade Adu) a soul, rhythm & blues és jazz keverékével a nyolcvanas években futott be, de a kihagyás után is ott tudta folytatni, ahol abbahagyta. Aktuálisan már 110 millió eladott lemeznél jár, amellyel ő lett minden idők legsikeresebb brit énekesnője. Tavaly megjelent, Soldier of Love című albumát, és a tavaszi turnét újra kedvező sajtóvisszhang és jegyeladások kísérték, ezért az énekesnő bejelentette, hogy ősszel újabb koncertekkel tér vissza Európába. Ennek keretében lép fel november 23-án is a Papp László Budapest Sportarénában - közölte a szervező multinacionális cég, a Live Nation képviselete az MTI-vel. Sade „újrázni" fog Németországban, Svájcban és Dániában, és életében először lép fel Finnországban, Oroszországban, Lengyelországban és Horvátországban is, de előtte még a tengerentúlon is szerepel, egy 54 állomásos amerikai koncertsorozaton.

Sade Adu hosszú kihagyás, egy évtizednyi szünet után indult turnéra, amelynek során a régebbi nagy slágerek - köztük a Smooth Operator (a dal, amivel szólókarrierre egyáltalán lehetősége nyílt), a Love Is Stronger Than Pride, a No Ordinary Love - mellett a tavalyi album dalai is megszólalnak. Az immár 52 éves énekesnőt ma is azok kísérik, akik korábban: Stuart Matthewman basszusgitáros, aki Sade szerzőtársa is, Paul Denman billentyűs és Andrew Hale dobos. Az 1984-ben megjelent Diamond Life című bemutatkozó albuma után Sade és csapata 2001-ig mind a négy további stúdiólemezével bekerült az amerikai Billboard tizes listájára, és több mint 55 millió albumot adott el világszerte. 2002-ben a Red Hot elnevezésű szervezet Red Hot and Riot című válogatáslemezén is szerepelt, ezzel ugyanis nigériai zenésztársa, Fela Kuti előtt tisztelegtek.

A visszatérő tavalyi Soldier of Love az amerikai slágerlista első helyén nyitott és maradt is még további három hétig; jelenleg már a 2,5 milliós eladásnál jár. Sade a múlt hónapban jelentette meg „best of" válogatását The Ultimate Collection címmel, ez három új dalt is tartalmaz, köztük a The Moon and The Sky Jay-Z remixét. Sade eddig négy Grammy-díjat kapott: az elsőt 1986-ban mint a legjobb új előadó, 1994-ben a legjobb rhythm & blues előadó lett a No Ordinary Love-val, 2002-ben a Lovers Rock lett a legjobb pop album, végül idén a Soldier of Love című dalért ismét a legjobb r&b előadó díját vihette haza. Kitüntetései között ott van hazájának magas rendjele, az OBE is, melyet 2002-ben kapott meg. A novemberi budapesti Sade-koncertre június 24-én kezdik árulni a jegyeket, de csak ülőhelyek lesznek.