Fülöp, Evelin

Cimbalom a Jazzfogócskán

2011.06.26. 12:30

Programkereső

A Jazzfogócska koncertsorozat első helyszíni tévéfelvételén Bágyi Balázs dobos különleges, ritkán hallható etno-jazz zenekara játszik június 30-án.
Bágyi Balázs Foto Gerendy Jenő
Bágyi Balázs Foto Gerendy Jenő

Bágyi Balázs jazzdobos több etno-zenei formációban is meghatározó szereplő. 1973-ban született Pécsett, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén 1998-ban végzett.  Első fontosabb zenekara a Whiteful Jazz Quartet volt 1998-2003 között, a Fogócskára is meghívott kvartettjét ezután alakította. Időközben tagja volt a Harcsa Veronika Quartetnek és a Mediawave Nemzetközi Improvizatív Zenei Workshopjának, valamint játszott többek között Eldad Tarmu, Chuck Jennings, Arthur Kell, Geoff Warren, Marcello Sebastiani és Pedro Negrescu társaságában. Borbély Mihállyal (szaxofon, fúvós hangszerek) és két híres avantgárd amerikai művésszel (Michael Jefry Stevens - zongora, Joe Fonda - bőgő) Eastern Boundary néven kvartettben, olykor Fondával trióban szerepelnek, két hallatlanul izgalmas lemezt is kiadtak már Németországban. Alkotó tevékenysége a színházi zenék, mainstream jazz, bossa nova és világzene területére is kiterjed, tanárként is aktív, a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula szakközépiskola igazgatója. 

A nevét viselő kvartettjét 2004-ben alapította. Zenéjük magyar és balkáni népzenékben gyökerező etno-jazz. Az együttes akusztikus, „földszagú" hangzásvilága is a népzenék és az improvizáció őserejét igyekszik megjeleníteni. Repertoárjuk javarészt a zenekarvezető szerzeményeire épül. Tagjai közül Oláh Péter nagybőgős már játszott a Jazzfogócska sorozatban, de a többieket most fogja a Fogasház közönsége először hallani: a kiváló Tűzkő Csaba szaxofonozik, és a fiatal P. Szabó Dániel cimbalmon játszik.  

A következő, két hét múlva sorra kerülő Jazzfogócska estjén, július 14-én  fogják megünnepelni a sorozat egy éves fenállását, az amerikai szaxofonos, Brandon Mezzelo vezett, Premecz Mátyás hammondost is felvonultató Illinois Project koncertjével.

Június 30, 20:00-22:00 

Jazzfogócska a Fogasházban
Bágyi Balázs Quartet

A belépés ingyenes