Gertrúd, Patrik

Változatos programok a 14. Nyári Zsidó Fesztiválon

2011.07.04. 16:00

Programkereső

Az idei Nyári Zsidó Fesztivál színes és izgalmas programokkal, új helyszínekkel és igazi sztárokkal várja az érdeklődőket augusztus 27. és szeptember 5. között.
Vadas Vera és Zoltai Gusztáv
Vadas Vera és Zoltai Gusztáv

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatót Gerendás Péter és Szirtes Edina produkciója nyitotta, amit Vadas Vera és Zoltai Gusztáv tájékoztatása követett. A fesztiváligazgatók elmondták, bár idén 70%-kal kevesebb támogatást kaptak, igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy a műsorok minőségén ne érződjenek az anyagi gondok. A végeredmény változatos és izgalmas programkavalkád lett: a Dohány utcai zsinagógában a klasszikusok mellett felcsendülnek operaslágerek, klezmer és szefárd dalok, az Uránia Filmszínházban pedig operett, világzene és Leonard Cohen-slágerek hangzanak el. A világhírű kamarazenei estek idén sem maradnak el a Rumbach utcai zsinagógában, ahol a jazzkoncertek mellett egy egyedülálló színházi ősbemutató is látható lesz. A nemrég felújított Wesselényi utcai Goldmark-terem levéltéri látványtárral és családfakutató központtal, a Zsidó Múzeum portréfotó-kiállítással, a Puskin mozi pedig közelmúlt legsikeresebb izraeli alkotásaival várja a vendégeket.

Gerendás Péter
Gerendás Péter

A Zsidó Nyári Fesztivál fő helyszíne idén a Dohány utcai zsinagóga, ahol augusztus 27-én rendhagyó éjszakai koncerttel, az Adler Trió valamint Illényi Katica és a Cseke Quartet koncertjeivel veszi kezdetét az idei fesztivál. A hivatalos megnyitóra augusztus 28-án kerül sor, amikor a New York-i Metropolitan fúvós együttese, a kiváló francia zongoraművész, Francoise de Clossey vendégszereplésével lép fel, Európában első alkalommal. A páratlan szépségű zsinagóga idén sem nélkülözi a különlegességeket: Palya Bea Ezeregy szefárd éjszaka című új műsorát énekli, Lajkó Félix a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Banddal és Marko Markoviccsal, Miklósa Erika pedig a kiváló énekes-zeneszerző világsztárral, David D'Orral ad közös koncertet. Az idei fesztivál egyik szenzációjának a világhírű izraeli világzenei formáció, az Idan Raichel Project ígérkezik, de fellép a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band és a Vujicsics Együttes is.

C19A1AEE-B376-41D5-A560-BD8C93DF96E6

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban fellép a Beer-Sheva Színház, amely azt a Játszd újra, Sam! című produkciót hozza el Budapestre, ami az idei évben nyerte el Izraelben a legjobb komédia díját. Párhuzamos életrajzok című sorozatában Falusi Mariann és Földes Tamás Leonard Cohent és a rejtélyes Irving Berlint állítja egymás mellé, Horgas Eszter pedig ezúttal régi filmslágerekből összeállított új produkciójával várja az érdeklődőket. A világzenei vonalat erősíti továbbá Szirtes Edina Mókus, a fiatal magyar világzenei előadók generációjának egyik legsokoldalúbb képviselője, aki együttesével először mutatkozik be a Zsidó Nyári Fesztivál közönsége előtt. A Rumbach utcai zsinagógában augusztus 28-án dokumentumdráma kerül színre, mely a mártírként meghalt Szenes Hanna életének epizódjait dolgozza fel, Béres Ilona és Hámori Gabriella címszereplésében. Augusztus 30-án a fesztivál visszatérő vendége, Korcsolán Orsolya Bécsi szalon címmel, augusztus 31-én pedig Leonard Schreiber hegedűművész és Veronika Shoot zongoraművész Bachtól Gershwinig címmel ad kamaraestet, de bemutatkozik a fiatal zeneszerző és jazz-zongorista Omer Klein triója is.

szirtes edina mókus
szirtes edina mókus

Idén a Goldmark-terem többek között Kalmár Tibor Kulisszatitkok című sorozatának is otthont ad, melyben olyan neves művészekkel hallhatnak beszélgetéseket, mint Bodrogi Gyula, Székhelyi József vagy Gálvölgyi János. Giorgio Pressburger író-rendezőt Váradi Júlia várja a pódiumon, Családregény címmel pedig Gerendás Péter muzsikál a családjával. A fesztivál hagyományos programjai közé tartoznak a filmnapok, melynek első alkalommal ad otthont a Puskin mozi. Idén egy héten át vetítik itt a közelmúlt legnépszerűbb, legsikeresebb izraeli alkotásait.