Luca, Ottilia

A Budapest Bárral a Vajdahunyad Várban

2011.07.05. 03:30

Programkereső

Mostanában jelent meg a Budapest Bár negyedik CD-je, a Hoppá! A lemezbemutató koncertek sikeres sorozatát a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon folytatják.
Budapest Bár plen air. Fotó Kalocsai Richárd
Budapest Bár plen air. Fotó Kalocsai Richárd

Egy ragyogó technikájú cigányzenekar és a hazai rock, jazz és alternatív stílusok kultikus előadói hallhatók ismét együtt az új CD-n, amelyen Jávor Páltól a Doorsig változatos anyagból merítetettek. - Az új lemezanyag megálmodásakor az volt a célunk, hogy azokat a kedvenc dalainkat elevenítsük fel, fogalmazzuk át a lemezen, amelyek valamelyik nép cigány kisebbségi kultúrájához kötődnek, vagy legalábbis azokat, amelyekben benne rejlik a lehetőség, hogy egy cigányzenekar átfogalmazza őket saját ízlése szerint - mondta Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője.

A változatos zenei ízlésvilágokat képviselő társaság rendkívül színes válogatást állított össze, amiben ugyanúgy megfér Jávor Pál és Kabos Gyula, mint Harangozó Teri vagy akár az Európa Kiadó dala. Egységes viszont a kitűnő hangszeres tudás, a minőségi hangszerelés, a változatos és olykor szokatlan zenei ötletek és a kitűnő előadók.

Humor, kreativitás és könnyedség jellemzi ezt a lemezt is, a Budapest Bár eddigi legérettebb és legmesszebb mutató albumát. A hangszereléseken ugyanis jól érezhető az a bátorság, amit az előző lemez adott azzal, hogy a kávéházi muzsikálásba sikeresen beemelték a jazz és a könnyűzene stílusjegyeit és sokkal merészebben rugaszkodnak el az eredeti témáktól, mint tették a korábbi lemezeken.

A Budapest Bár előremutató és a sokféleségében is egységes produkció, amelynek előadói játszi könnyedséggel közlekednek az utolsó száz év zenei anyagában, hiszen egy jó dal nem csak azon a nyáron lehet sláger, amikor készült, ezek a dallamok, harmóniák, szövegek mind-mind újra és újra felfedezésre méltóak.

A városligeti Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál programjában, amely a klasszikus mellett a vegyes műfajokat is felsorakoztatja, hallhatják a Budapest Klezmer Bandet, a Budapest Ragtime Bandet és a 100 Tagú Cigányzenekart is, és július végén lép fel új műsorával a színes társaság, a Budapest Bár. 

2011. július 25, 20:30
Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál
Budapest Bár