Gertrúd, Patrik

Kelemen László marad a Hagyományok Háza főigazgatója

2011.07.09. 09:00

Programkereső

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdán adta át a vezetőnek újabb öt évre szóló kinevezését.
Kelemen László
Kelemen László

Kelemen László a Hagyományok Háza szakmai koncepciójának kidolgozója volt, Sebő Ferenccel együtt miniszteri biztosként dolgozott az intézmény létrehozásában. Megalakulása, 2001 júliusa óta a Hagyományok Háza főigazgatója - emlékeztet a tárca kultúráért felelős államtitkárságának csütörtöki közleménye. Kelemen László 1960. május 1-jén született a székelyföldi Gyergyóditróban, a marosvásárhelyi zenei érettségi után a kolozsvári zeneművészeti főiskolán folytatta tanulmányait zeneszerzés szakon. A komponálás mellett gyűjtötte és játszotta az erdélyi hangszeres és vokális népzenét. 1986-ban települt át Magyarországra, 1992-ig zenei szerkesztőként dolgozott a budapesti zeneműkiadónál. Ökrös Csabával, Berecz Andrással 1987-ben megalakították az Ökrös Zenekart, végigturnézták Európát, az Egyesült Államokat és Japánt. A zenekarral együtt megkapta a Magyar Művészetért-díjat és a Népművészet Ifjú Mestere címet. Kísérőzenekarként 1992-ig dolgoztak a Kodály Kamara Táncegyüttesben, ahol a műsorok zenei összeállítójaként is tevékenykedett Kelemen László. Közben 1988-90-ben szerkesztett erdélyi népzenei lemezeket a Hungarotonnak.

Kodály-ösztöndíjasként komolyzenei kompozícióit a Fiatal Zeneszerzők Csoportja koncertjein mutatta be. 1992-től 2000-ig a Budapest Táncegyüttes zenei vezetője és a táncműsorok kísérőzenéinek egyik összeállítója volt. Kezdeményezésére és vezetésével a Fonó BSeudai Zeneházban az MTA Zenetudományi Intézete támogatásával 1997-ben megszervezték az Utolsó Óra elnevezésű, átfogó kárpát-medencei hangszeres népzenei gyűjtést. Több mint ezerkétszáz óra felvételt készítettek 112 csoporttal, és archiváltak a legkorszerűbb digitális eszközökkel 2001-ig, a munka befejezéséig. A gyűjtés a huszadik század legnagyobb kárpát-medencei hangszeres népzenei gyűjtésévé vált. A gyűjtésből folyamatosan közreadtak a nagyközönség számára reprezentatív válogatásokat a harmincas évekbeli Patria-lemezek mintájára az Új Pátria elnevezésű CD-sorozatban, amely átfogó képet nyújt a kárpát-medencei hangszeres népzenei örökségről. A Norvég Alapnál elnyert pályázattal lehetőséget kaptak arra, hogy további ötven CD-t közreadjanak a sorozatban, így eddig összesen hatvannyolc, tanulmánnyal kísért lemez jelent meg.

Kelemen László részt vett a Kárpát-medence hagyományait bemutató nagyobb eseményeken. 2008-ban Bereczky Csaba rendezésében Életek Éneke címmel kilenc részes dokumentumfilmet mutattak be az erdélyi népzenészekről, hagyományőrzőkről, amelyből mozifilm is készült. „A Hagyományok Háza szakmai koncepciójának kidolgozója voltam, Sebő Ferenccel együtt miniszteri biztosként dolgoztam az intézmény felállításán. 2001 júliusától a Hagyományok Háza főigazgatója vagyok. Vezetésem alatt állt fel az új intézmény, annak tehát minden kudarcáért és sikeréért is felelős vagyok" - olvasható Kelemen László életrajzában. A régi-új főigazgató tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, a Táncház Egyesületnek is, alapító tagja a Nemzeti Kultúráért Egyesületnek. Kelemen László munkásságát 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.