Gertrúd, Patrik

Az infósztráda és az utcazene vonzásában

2011.07.14. 00:38

Programkereső

Veszprémben nem csak az elegáns Ünnepi Játékok előadóit, hanem az utcazenészeket is szívesen látják. Több mint egy évtizede.
utcazene_fesztival_foto_vegh_attila
utcazene_fesztival_foto_vegh_attila

A klasszikus értelemben vett Utcazene Fesztivál - ahogy az elmúlt 11 évben - továbbra is ingyenesen látogatható. Belépőjegy kizárólag a Veszprémi Várban található színpadhoz kell, amely a későbbi Veszprémi Fesztiválnak is fő helyszíne lesz. További színpadok az Óváros téren, a Séd mozinál és a Fortuna udvarban állnak. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a főszponzor az OTP, a zsűri ugyanis egymillió forintos fődíjról dönt. A zenekarok nagyjából minden elképzelhető könnyű, alternatív és egyéb stílust képviselnek a Kiscsillagtól a Hollywoodoo-ig, közös vonásuk, hogy ereszd el a hajamat. Évközbeni bázisuk Venezuelától Vuvuzeláig ugyancsak változatos földrajzi elhelyezkedést mutat.

Arról, hogy a fesztivál meghívott együttesei közül a spanyol Los Aslándticos tagjai mit tudnak rólunk, miután még otthon beguglizták a Hungaryt, és mit éltek át a fesztiválon tavaly, a fesztiválhonlapon a következő vendégszöveget találtuk:

„Nem tudtuk, hogy ilyen sok zenész fog játszani, ennyi utcasarkon, hogy ekkora túláradó vidámság lesz, sem ennyi nyitott ember, ennyire kedvesek, és hogy ennyire vágynak a szórakozásra. Senki nem figyelmeztetett bennünket, hogy Los Aslándticos rajongók fognak végigkísérni minket négy napon át és a négy egymást követő fellépésen, akik a lemezünkkel tanulnak spanyolul, hogy új barátokat szerzünk, és hogy egy felejthetetlen utazás lesz. Mindazoknak, akik olvassák ezt, szeretném elmondani, hogy az Utcazene Fesztiválon az ember magába szippanthatja a zene keletkezését, és érezni, hogy az utcákra visszaszáll ez a légzés. ... Nincs minden fenn a világhálón. Nem tudjuk elfelejteni. Ezt át kell élni."

Utcazene Fesztivál
Veszprém - több helyszínen
Július 13-16