Valér

Pénteken kezdődik a 21. Művészetek Völgye

2011.07.20. 16:00

Programkereső

A korábbi hat helyett idén mindössze három faluban - Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden - rendezik meg a 21. Művészetek Völgyét, a pénteken kezdődő tíznapos fesztivál azonban így is gazdag kínálattal, 90 helyszínen mintegy kétezer programmal várja érdeklődőket.

A Balaton-felvidék három településén július 22.-től 31.-ig tartanak a programok, az ünnepélyes megnyitót pénteken 17 órakor tartják a központi községben, Kapolcson. Az idei Völgy sem múlik Palya Bea fellépései nélkül. A Művészetek Hölgye a Palya-udvarban több színészt, zenészt és írót is vendégül lát. A fesztiválon fellép továbbá Dés László dzsesszzenész, zeneszerző, Esterházy Péter író, Snétberger Ferenc gitárművész és lesz Hobo retrospektív sorozat is, amelynek keretében Földes László Hobo hét nap alatt hét előadással lép a közönség elé.

Palya Bea
Palya Bea

Az idei fesztivál egyik legnagyobb újdonsága a kapolcsi Kaláka Versudvar, ahol esténként a zenét és a költészetet olyan neves művészek és előadók hozzák közelebb egymáshoz, mint Máté Gábor, Mécs Károly, Gryllus Dorka, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági és Harcsa Veronika. A versudvarban - ahol számos gyermekprogram is lesz - az "udvarmesteri" tisztséget Lackfi János költő látja el. Nagy várakozás előzi meg Szörényi Levente zeneszerzőnek, a legendás Illés együttes frontemberének első vendégszereplését a Művészetek Völgyében: Néha furcsa hangulatban című műsorában személyes történeteket ad elő, mesél önmagáról, életéről, zenéjéről. A VölgyJazz Minifesztivál keretében fellép a Budapest Ragtime Band, a Gayer Mátyás Quartet és a Tony Lakatos Quintet, de ott lesz a Völgyben az Amadinda Ütőegyüttes, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint a katalán Orquestra Cambra Empordá és a sérült gyermekekből álló Parafónia Zenekar.

Tony Lakatos
Tony Lakatos

Vigántpetenden Bokréta és biciklilánc címmel szervez magyar néprajzi filmfesztivált a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum. A Sebő Ferenc vezette zsűri 100 film közül választ majd győztest. Vigántpetenden Árok Partyk elnevezéssel zenei estek is lesznek. A Muharay Színpad a hagyományőrző együttesek fellépéseihez biztosít lehetőséget, az Alexandra Könyvudvarban pedig koncerteket és könyves rendezvényeket is tartanak, valamint a Magyar Írószövetség programjai is itt zajlanak majd. Számos zenei és színházi program lesz Taliándörögdön is, a három faluban összesen ötven helyszínen láthatók majd különböző témájú kiállítások.